Paradajz: Sedam blagodeti kralja obroka Paradajz: Sedam blagodeti kralja obroka
Pijace i prodavnice su prepune paradajza, kome je sad sezona, tako da nema izgovora da se ne nađe na vašem meniju. Savršeno ide uz... Paradajz: Sedam blagodeti kralja obroka

Pijace i prodavnice su prepune paradajza, kome je sad sezona, tako da nema izgovora da se ne nađe na vašem meniju. Savršeno ide uz meso, ribu i ostalo povrće, a možete ga uzgajati i sami. Mi vam otkrivamo sve blagodeti ove ukusne crvene namirnice.

1. Prepun je vitamina C – ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B, te vitamin E i K. Bogat je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, a posebno gvožđem.

2. Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Reguliše probavu i sprečava negativno djelovanje bakterija.

3. Podstiče stvaranje karnitina – sličnog aminokiselinama, koji razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.

4. I straživanja su pokazala kako konzumiranje paradajza ili njegovih prerađevina smanjuje nivo holesterola i triglicerida.

5. Paradajz je prepun i drugih hranljivih sastojaka, poput beta karotena, luteina i zeaksantina koji se često nazivaju “vitaminima za oči”.

6. Ova namirnica je jedna od rijetkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuvanjem i pasiranjem) ne gubi nutritivne vrijednosti.

7. Plodovi paradajza savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuvati, puniti, a njihov slatko kiselkasti ukus je nezamjenjiv.

Paradajz se može jesti sirov, sušen i kuvan i pripremiti na bezbroj načina. A, ukoliko želite da probate jedan specijalitet – tart od paradajza – ovdje možete saznati kako da spremite ovo ukusno jelo.

Izvor: Kurir

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0