Ovo su 7 lekcija koje naučimo iz vlastitih grešaka Ovo su 7 lekcija koje naučimo iz vlastitih grešaka
Potpuno ćete prihvatiti samoga sebe tek kada prihvatite da ste pogriješili. Moguće je smijati se vlastitim greškama i potom se truditi da ih ispravite.... Ovo su 7 lekcija koje naučimo iz vlastitih grešaka

Potpuno ćete prihvatiti samoga sebe tek kada prihvatite da ste pogriješili. Moguće je smijati se vlastitim greškama i potom se truditi da ih ispravite. Svi svakodnevno griješimo. Živimo i djelujemo kako bismo spriječili greške, ali svejedno nam se desi da promašimo.

Greške treba da slavimo jer nas one čine posebnim i omogućavaju da naučimo važne životne lekcije.

  1. Naučit ćete što točno želite i kako želite da živite

Greške nas bude iz rutine i našu pažnju preusmjeravaju na problem. Rješavanje tih problema nam omogućava da shvatimo koliko smo zapravo jaki. Ako ste dovoljno mudri, iz svake greške ćete dovoljno naučiti. Iznova ćete preispitati svoje ciljeve i vrijednosti koje će vam omogućiti da jasnije odredite svoj put prema cilju.

  1. Prihvatit ćete sami sebe

Potpuno ćete prihvatiti samoga sebe tek kada prihvatite da ste pogriješili. Moguće je smijati se vlastitim greškama i potom se truditi da ih ispravite. Većina nas se osjeća loše nakon što pogriješimo. To je navika s kojom moramo prestati ako želimo da cijenimo sami sebe. Osobe koje nas vole i cijene će ostati uz nas bez obzira na naše mane i greške. Nesavršenosti su ono što vas zapravo čini savršenim.

  1. Suočit ćete se sa svojim strahovima

Ponekad, čak i uz najveći trud, ne uspijevamo. Možda ćete da napravite sve što je u vašoj moći kako biste postigli željeni rezultat, a svejedno nećete uspjeti. U tome ćete da pokušavate nekoliko puta. Suočavanje sa greškama nas često vodi suočavanju sa vlastitim strahovima. Kada se sa tim strahovima suočimo, oni polako počinu da nestaju.

  1. Naučit ćete što smijete, a što ne smijete

Kada doživite posljedicu jedne greške, tek tada ćete zapravo da shvatite hoćete li je ikada više ponoviti. Posljedica greške je nešto najmoćnije što ćete ikada osjetiti. Sve što kažemo ili uradimo, ostavlja za sobom neke posljedice. Nakon svake neprijatne posljedice ćete sebi da postavljate nekoliko pitanja. Kako možete da iskoristite ovo iskustvo? Što možete drugi put da uradite drugačije? Kako ćete se ponašati u budućnosti?

  1. Greške vas uče odgovornosti

Preuzeti odgovornost nad neuspjehom neće biti lako, niti zabavno. Ali, preuzimanje odgovornosti je ono što vam preostaje nakon što pogriješite. Tek tako ćete da naučite šta možete sljedećeg puta da uradite drugačije. Shvatit ćete da vaše odluke i radnje imaju veliki utjecaj na određivanje kvaliteta vašeg života.

  1. Naučit ćete kontrolirati vlastiti život

Svoje greške ćete zapamtiti i dobro ćete ih se prisjetiti svaki put kada budete poduzimali određene korake u budućnosti. Tada se prisjetite da ste osoba koja ima kontrolu nad svojim životom. Vi ste osoba koja donosi odluke i snosi odgovornost za njih. Greške će vas naučiti da ste jedina osoba koja upravlja samim sobom i konačno ćete preuzeti kontrolu nad vlastitim životom.

  1. Inspirirat ćete druge oko sebe

Osobe iz vašeg okruženja će, ako su dovoljno mudre, naučiti iz vaših grešaka. Doprinijet ćete kvalitetu života ljudi oko sebe. Potrudite se da iz vaših grešaka najviše nauče vama bliski i dragi ljudi. Nemojte skrivati svoje greške, podijelite ih sa dragim osobama. Takođe, potrudite se da i vi sami nešto naučite iz tuđih grešaka.

Izvor: www.centarzdravlja

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0