Ovih 10 razloga zašto je neuspjeh put do uspjeha Ovih 10 razloga zašto je neuspjeh put do uspjeha
Stara poslovica kaže da oni koji rade griješe. Bitno je naučiti lekciju i nastaviti dalje. Kako u moderno doba čak 50 posto malih poduzetnika... Ovih 10 razloga zašto je neuspjeh put do uspjeha

Stara poslovica kaže da oni koji rade griješe. Bitno je naučiti lekciju i nastaviti dalje. Kako u moderno doba čak 50 posto malih poduzetnika naiđe na neuspjeh u prvih pet godina poslovanja, mnogi od njih odustanu od daljnjeg rada iako su baš u tom trenutku možda najspremniji za pokretanje novog posla. Evo zašto.

Nemojte se zavarati. Neuspjeh u bilo kojem poslu je škola koja se ne može naučiti ni na koji drugi način. Nema te lekcije ili knjige iz koje se može naučiti sve ono što se može iz iskustva koje čovjek dobiva kada mu posao propadne. Svi oni razlozi zbog kojih je posao završio s neuspjehom možda vam i nisu odmah jasni, ali možete biti sigurni, oni su rješenje za budući uspjeh. Svjedočanstva najuspješnijih poslovnih ljudi sugeriraju upravo to.

 

1. Uči iz svojih grešaka: Lako je zapamtiti što ne činiti. Greške koje si jednom napravio nećeš ponoviti. Samim time si već dosta smanjio mogućnosti da sljedeći posao ne završi kao prethodni.

2. Postaješ opreznijii uočavaš zamke koje postoje u poslovanju , a o kojima prije nisi mogao ni sanjati. Imat ćeš bolji osjećaj za odluke i nećeš tako lako vjerovati u tuđe (loše) savjete.

3. Postati ćeš defenzivniji u svojim stavovima. Na jednom će ti poslovni planovi biti bitni. Fokusirat ćeš se više na sve one male stavke koje si prije zanemarivao. Svi oni detalji vezani uz određivanje prioriteta, ciljeva, od koga i kada tražiti pomoć…, postaju važni elementi u poslovnom planiranju.

4. Istraživanje postaje ozbiljan dio posla. Manjak znanja je čest razlog za neuspjeh pa ćeš sve pokušati da ti se ne ponovi.

5. Svoj vlastiti ego stavljaš po strani. Stav ‘ja sve znam i sve mogu sam’ je dio prošlosti. Ovoga puta ćeš napraviti dobru analizu prije svake odluke i ako treba, potražiti ‘profesionalno savjetovanje’.

6. Postaješ svjestan da se tehnologije brzo mijenjaju i da moraš biti u tijeku sa svakim napretkom bez obzira na posao koji vodiš. U današnje vrijeme otvorenost prema novim načinima poslovanja i spremnost na učenje mogu biti presudni. Ovoga puta nećeš ovo zaobići.

7. Povezano s ovim je želja za novim obrazovanjem. Jedan od čestih razloga neuspjeha je što se poduzetnik zadovolji time da nauči samo osnove potrebne za obavljanje nekog posla. Drugi put ćeš nastojati biti najbolji u onome što radiš i skloniji prema daljnjoj edukaciji.

8. Tijekom rada u poslu u kojem nije uspio, poduzetnik uvijek naiđe na dio poslovanja koji mrzi ali i onaj koji mu ‘ide’, odnosno onaj koji voli raditi. Tu se lako može pronaći nova poslovna mogućnost koja bi se mogla razvijati, jer raditiono što voliš može biti prvi korak prema konačnom uspjehu.

9. Nevjerojatno je koliko poniznost u poslovanju može pomoći kada odjednom ostaviš onu arogantnu osobu kod kuće i postaneš otvoren prema svojoj okolini.

10. Uz sve pozitivne atribute koje unosiš u svoj novi posao, bitno je zapamtiti da su oni besplatni. Iskustvo je već stečeno a pozitivno razmišljanje nema cijene. Ne postoji neka tajna uspjeha osim dobre pripreme, vrijednog rada i spremnosti učenja iz svojih pogrešaka.

Robert Dumančić, Izvor: brandmanager.com

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0