Ovako bi u budućnosti mogao izgledati stadion Grbavica Ovako bi u budućnosti mogao izgledati stadion Grbavica
U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo predstavljen je idejni projekt rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica. U projektu vrijednom 15 miliona... Ovako bi u budućnosti mogao izgledati stadion Grbavica

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo predstavljen je idejni projekt rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica. U projektu vrijednom 15 miliona eura Željo bi trebao dobiti novi spektakularan dom koji će u sebi ipak zadržati duh “stare” Grbavice.

Rekonstrukcija i dogradnja Grbavice je ideja načelnika Općine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže i legende bh. nogometa Ivice Osima, a dobila je načelnu podršku svih nivoa vlasti. Idejni projekt je predstavljen danas u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Prije prezentacije se prisutnim obratio načelnik Koldžo.

“Naša ideja je naišla na odobravanje svih nivoa vlasti, javnosti i navijača. Suvišno je govoriti koliko svima nama Grbavica znači. Osnovni cilj je da Sarajevo i BiH dobiju reprezentativni sportski objekt koji zadovoljava standardne FIFA-e i UEFA-e. Protiv Zenice nemamo ništa, puno je dala za bh. i nogomet, ali je vrijeme da reprezentacija igra u glavnom gradu. Također, Željezničar je kao prvi bh. nogometni brend zaslužio dobar stadion. Naš zadatak je bio da zadovoljimo potrebne standarde za odigravanje međunarodnih utakmica, a da pri tome budemo realni kada je riječ o finansijama, da projekt bude ekonomski opravdan, da uljepša Grbavicu i da ga je moguće relativno brzo izgraditi. Takvi objekti provjereno dovode i do razvoja biznisa. Nadamo se da će uz podršku svih nivoa vlasti ovaj projekt biti realizovan. Čeka nas mnogo posla i problema, ali na ovome treba insistirati jer se radi o nacionalnom ponosu”, izjavio je Koldžo.

Dodao je da bi se stadion mogao graditi u fazama, prva bi uključivala izgradnju tribina i terena, a druga izgradnju pratećih sadržaja.

Podrška Vlade KS, u Željezničaru se nadaju realizaciji projekta

Ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović je istakao podršku Vlade Kantona Sarajevo te vjeru u realizaciju projekta.

“Vlada KS podržava ovaj projekt koji je moguće realizirati sinergijom svih struktura, a rezultat je to da ćemo dobiti stadion koji može biti domaćin svih takmičenja osim finala Lige prvaka i svjetskog prvenstva”, kazao je Petrović.

Novinarima se obratio i predsjednik FK Željezničar Almir Gredić.

“Nama je najvažnija podrška lokalne zajednice koja će, nadam se, dovesti do zatvaranja finansijske konstrukcije”, izjavio je Gredić.

Nova Grbavica će primati 21.312 gledatelja i imat će podzemnu garažu

Stadion Grbavica je posljednji put renoviran 2004. godine i ne zadovoljava standarde FIFA-e i UEFA-e. No, novim projektom će se to itekako promijeniti. Prije svega, ostat će na istoj lokaciji i poziciji, a saobraćajnice oko njega se neće mijenjati. Projekt uključuje stadion, pomoćni teren i podzemnu garažu ispod njega. Zadovoljavat će standarde FIFA-e te će bii svrstan u 4. kategoriju stadiona prema UEFA-i.

Planirana je rekonstrukcija sjeverne tribine te ponovna izgradnja istočne, zapadne i južne tribine, čime će se povećati kapacitet stadiona na 20.312 sjedećih mjesta. Osim toga, predviđena su VIP mjesta i mjesta za novinare i invalide, pa tako ukupan kapacitet iznosi 21.726 mjesta. Stadion će imati i mjesta gdje će gledatelji moći kupovati hranu i piće, a predviđene su i prostorije za hitnu pomoć.

Stadion će imati 17 ulaza i elektronski sitem koji će sprečavati gužve i krivotvorenje ulaznica. Postojat će dva sigurnosna pojasa iza tribina, koji će omogućavati evakuaciju za 10 minuta. Teren će imati travnatu podlogu, odvodni sistem i grijanje, tako da vremenski uslovi neće predstavljati problem. Ispod tribina će se nalaziti toaleti za muškarce i žene. Ulaz na teren će biti sa zapadne strane.

Što se tiče parkinga za službene osobe, osoblje kluba, igrače i VIP osobe, oni će moći koristiti podzemnu garažu ispod pomoćnog terena sa 270 mjesta za automobile i 6 mjesta za autobuse. Navijači će parkirati vozila na okolnim parkinzima. Na zapadu će biti izgrađene prostorije za službene osobe, svlačionice, doping kontrolu i slično. U sjeverozapadnom dijelu će biti porostorije za zaposlenike kluba. Cijeli projekt vrijedi oko 15 miliona eura.

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0