Otvoren obnovljeni amfiteatar Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Otvoren obnovljeni amfiteatar Fakulteta političkih nauka u Sarajevu
Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić, član Predsjedništva BiH Bakir... Otvoren obnovljeni amfiteatar Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, direktor Turske međunarodne agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH Zulkuf Oruc i turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz danas su svečano otvorili renovirani amfiteatar Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency.
Amfiteatar Fakulteta političkih nauka renoviran je sedstvima TIKA-e i od akademske 2013./2104. godine bit će na raspolaganju nastavnicima i studentima, u skladu s najvišim evropskim i svjetskim standardima.

Na ceremoniji otvaranja amfiteatra koji nosi naziv “Istanbul-Sarajevo” obratio se dekan FPN-a Šaćir Filandra koji je kazao da je TIKA u vremenu opće svjetske ekonomske krize, doniranjem značajnih materijalnih sredstava, značajno poboljšala uvjete obrazovanja za studente ovog fakulteta.

“TIKA nam je dala nadu, pokazala nam da je i u vremenima ozbiljne finansijske i političke krize i u našoj zemlji moguće sa relevantnim inostranim partnerima praviti dobre projekte”, kazao je Filandra.

On je govoreći o FPN-u kazao da na ovom fakultetu nastavu trenutno pohađa 4.000 studenata na tri razine obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić je rekao da je 2013. godina bila godina značajnih promjena na Univerzitetu.

“U ovom globaliziranom svijetu bitno je da Sarajevo iznova postane prestižan akademski centar u jugoistočnoj Evropi. Ovaj amfiteatar će nesumnjivo biti mjesto značajnih javnih promišljanja temeljnih pitanja za BiH”, kazao je Avdispahić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je dug spisak projekata koje je turska Vlada preko agencije TIKA realizirala u BiH. Ovom prilikom osvrnuo se na samo nekoliko od 130 projekata, koliko je realizirano u posljednje tri godine.

Među tim projektima, kako je kazao Izetbegović, su restauracija mosta u Konjicu, mosta u Višegradu, obnova zgrade Građevinskog fakulteta u Mostaru, izgradnja Memorijalne Galerije Srebrenica, ponovna izgradnja džamije u Fazlagića Kuli, renoviranje i oprema škola u Travniku i Novom Travniku.

On je podsjetio i na to da je TIKA ovih dana završila obnovu Karađoz- begove medrese u Mostaru, kao i kuću sjećanja na Aliju Izetbegovića u Bosanskom Šamcu.

“Historijske prijateljske veze između turskog i bosanskohercegovačkog naroda i naših država su duboke i sadržajne”, poručio je Izetbegović.

Direktor TIKA-e u BiH Zulkuf Oruc rekao je da ova agencija 18 godina na području BiH realizira svoje projekte.

”Jedan od naših strateških ciljeva su projekti i na polju obrazovanja. Ovaj amfiteatar nazvan je amfiteatar ‘Istanbul-Sarajevo’. Nadamo se da će ovaj amfiteatar biti mjesto spajanja dviju država. Nadamo se da će biti posrednik razmjene mišljenja akademika, intelektualaca dvije države”, poručio je Oruc.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je kako je i on diplomirao na fakultetu političkih nauka, te da je tamo mnogo naučio, ali i da je mnogo naučio i kasnije obavljajući dužnost diplomate u raznim zemljama.

”Moram priznati da je BiH za mene jedna prava škola”, dodao je Yildiz.

Obnovljeni amfiteatar FPN-a urađen je po najvišim evropskim standardima i ima kapacitet 300 mjesta.

Izvor: Anadolia

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0