Orlovača: Pećina koja privlače veliki broj turista Orlovača: Pećina koja privlače veliki broj turista
Sastavni dio redovne turističke ponude sarajevsko-romanijske regije godinama je i pećina Orlovača, kod Pala, koju godišnje posjeti između hiljadu i po do dvije hiljade... Orlovača: Pećina koja privlače veliki broj turista

Sastavni dio redovne turističke ponude sarajevsko-romanijske regije godinama je i pećina Orlovača, kod Pala, koju godišnje posjeti između hiljadu i po do dvije hiljade ljudi.

Stručni saradnik za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u Kulturnom centru Pale Mladen Samardžić smatra da bi broj posjetilaca mogao biti i veći, s obzirom na veličinu i ljepotu Orlovače.

“Do sada je istraženo oko 2.500 metara pećinskih hodnika, a za posjetioce je uređeno 560 metara, sa stazama i rasvjetom”, rekao je Samardžić Srni.

On podsjeća da je prošle godine donacijom Vlade Italije unutar pećine uređena staza za posjetioce, a ispred ulaza u pećinu napravljen jedan objekat, te uređen prilaz.

Samardžić se nada da će u budućnosti biti obezbijeđena sredstva za opremanje objekta, u kojem bi bili izloženi pećinski eksponati.

Prema njegovim riječima, neistraženi ostatak pećine, duge skoro 10 kilometara, predmet je interesovanja speleologa i istraživača drugih profila, koji je redovno pohode.

Podsjećajući da Orlovača spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u BiH, Samardžić je dodao da istraživanja traju tokom cijele godine.

Najveći broj posjeta Orlovači registrovan je u vrijeme školskih ekskurzija, mada je obilazak pećine, uz pratnju obučenog vodiča, moguć svim danima.

“Ne postoji striktno određeno vrijeme za posjete pećini, bitno je samo da se posjetioci dan ranije najave”, pojasnio je Samardžić.

Potencijalni posjetioci o svim detaljima posjete mogu se informisati na sajtu www.orlovaca.com, a posjete mogu najaviti i na telefon 057 227 132, te 065 992 808.

Cijena ulaznice za grupni obilazak pećine je dvije KM za učenike i tri KM za odrasle, dok je cijena za pojedinačne posjete četiri KM.

Ističući dobru saradnju sa turističkim organizacijama i agencijama, Samardžić je ocijenio da bi broj posjetilaca koji zimuju na Jahorini, a u svoj program boravka uvrste i posjetu Orlovači, trebalo da bude znatno veći.

Pećina Orlovača udaljena je 15-ak kilometara od Sarajeva i nalazi se u mjestu Sumbulovac, kraj magistralnog puta za Sokolac. Ulaz u pećinu udaljen je manje od kilometar od magistrale.

U neposrednoj blizini Orlovače, čiji je ulaz smješten u stijeni istoimenog brda visokog 1.056 metara, izvire rječica Sinjevo.

Izvor: Srna

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0