Organska proizvodnja uvjet za EU i velika prilika za razvoj BiH Organska proizvodnja uvjet za EU i velika prilika za razvoj BiH
Herceg kaže da potražnja za organskom hranom u svijetu i dalje bilježi rast i da prognoze pokazuju da će se ona u narednih 20... Organska proizvodnja uvjet za EU i velika prilika za razvoj BiH

Herceg kaže da potražnja za organskom hranom u svijetu i dalje bilježi rast i da prognoze pokazuju da će se ona u narednih 20 godina povećavati za 10 do 15 posto

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg izjavio je za Fenu da ta organizacija kroz svoje aktivnosti nastoji ukazati kupcima, proizvođačima i donositeljima odluka da je organska proizvodnja jedan od važnih faktora za ulazak BiH u EU, s obzirom na to da je jedan od zahtjeva EU da tri posto poljoprivrednog zemljišta, kao i 10 posto ukupnih poticaja, bude namijenjeno za organsku proizvodnju

Dodao je da bi ispunjavanjem tih uvjeta bile otvorene velike mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje, povećanje proizvodnje, smanjenje uvoza, rast BDP-a i niz pozitivnih efekata u zaštiti okoliša, što bi u konačnici doprinijelo razvoju BiH, odnosno povećanju standarda života, posebno u ruralnim područjima.

Herceg je naveo da potražnja za organskom hranom u svijetu i dalje bilježi rast i da prognoze pokazuju da će se ona u narednih 20 godina povećavati za 10 do 15 posto, a u nekim zemljama i do 40 posto.

Istaknuo je da bi ispunjavanjem spomenutih uvjeta EU bilo otvoreno na desetke novih radnih mjesta, što bi Bosnu i Hercegovinu dovelo na vodeće mjesto u regiji u oblasti organske proizvodnje.

Herceg je rekao da im u sljedećem tjednu predstoje promocije i sajmovi organske proizvodnje u Visokom, Zenici, Travniku i Bugojnu, a da je i resorni ministar Šemsudin Dedić najavio da će obići organske proizvođače.

Naglasio je da Savez Organsko FBiH nastavlja s pružanjem podrške tom sektoru i na prostoru cijele jugoistočne Europe, budući da je taj Savez osnivač mreže South East European Organic Network (SEEON) sa sjedištem u Berlinu.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0