Opremanje bebine sobe – sve što treba imati na umu Opremanje bebine sobe – sve što treba imati na umu
Opremanje bebine sobe je jedan od najljepših zadataka za svakog roditelja, ali i jedan od najtežih, pogotovo ukoliko sobu opremate za svoje prvo dijete.... Opremanje bebine sobe – sve što treba imati na umu

Opremanje bebine sobe je jedan od najljepših zadataka za svakog roditelja, ali i jedan od najtežih, pogotovo ukoliko sobu opremate za svoje prvo dijete. Kolika soba treba da bude i koji su neophodni elementi u njoj  – samo su neka od pitanja koja se vrte u glavama novopečenih roditelja.

Na sva pitanja može da se pruži jedan univerzalni odgovor koji glasi: sve mora biti podređeno bebi i praktičnom funkcionisanju, jer je dečija soba mjesto gdje se tokom prvih mjeseci bebinog života provodi najviše vremena, što važi i za mamu i za bebu. U nastavku navodimo nekoliko ključnih stvari koje bi trebalo da imate na umu prilikom uređivanja dječije sobe.

Neophodni elementi i raspored u sobi

Bebinu sobu prije svega čine neophodni elementi za njen boravak u prostoriji, pa tek onda sve simpatične dekoracije koje su nam prva asocijacija na dječiji prostor. Pod neophodnim elementima se podrazumijevaju krevetac, sto za presvlačenje, orman za bebine stvari i fotelja ili sofa na kojoj obično stoji bebi mekani prekrivač, pogodan za vrijeme uspavljivanja bebe ili tokom dojenja. Idealna veličina prostorija je ona koja ostavlja mjesta za bebinu igru i pored svih nabrojanih stvari.

Raspored elemenata treba da bude praktičan, tako da se sto za presvlačenje nađe u blizini kreveca, a odmah pored njega i police na kojoj će stajati sve sitnice potrebne za njegovanje bebe.

Fotelja ili sofa za roditelje mogu da stoje u bilo kom uglu sobe koji pruža dobar pogled na bebu u krevecu. Poželjno je smjestiti u sobu i lampu, koju možete staviti u suprotan kraj sobe u odnosu na krevetac, kako djetetu ne bi smetalo svjetlo, a tako ujedno ne može da dohvati ili povuče lampu ili kabl.

Izaberite odgovarajuću prostoriju za bebu

Pod odgovarajućom prostorijom za bebu podrazumijevamo veličinu sobe, njen položaj u odnosu na roditeljsku, ali i orijentisanost prostorije u odnosu na ulicu. Bebina soba ne mora da bude najveća u domu, jer bebi ne treba mnogo prostora tokom prvih mjeseci života.

Važno je da soba bude dovoljno velika da primi sve neophodne elemente koji moraju da se nađu u bebinoj sobi, i da pruža dovoljno prostora za majku koja će tu da presvlači dijete, da ga uspavljuje, igra se sa njim i slično.

Položaj sobe je idealan ukoliko se ona nalazi u blizini roditeljske sobe, ali opet dovoljno daleko od svih izvora buke koji mogu da ometaju bebu. Takođe je poželjno da bebina soba bude orijentisana prema dvorištu ili parku, a ne prema ulici sa koje često dolaze nezdrava buka i zagađen vazduh. Često sve ove kriterijume nije moguće ispuniti, ali ipak pokušajte da ih zadovoljite u onoj mjeri u kojoj je to moguće.

Osvijetljenost sobe je od velike važnosti

Osvijetljenost sobe i mogućnost redovnog provetravanja je od velike važnosti za bebu i roditelje koji borave u njenoj sobi, pa bi prostorija morala da ima adekvatan izvor svjetlosti. Idealno bi bilo da ne gleda ka ulici, jer bi provetravanje uglavnom značilo i mnogo buke koja dolazi spolja. Dobra osvijetljenost uključuje i bebi lampu, jer većina beba najljepše spava kada im je svjetlo prigušeno u sobi.

Pažljivo sa zavesama, utičnicama i dekoracijom

Dekoracija je vjerovatno najzanimljiviji dio sređivanja bebine sobe, ali sa ovim detaljima treba biti na oprezu. Kada planirate da nešto unesete u bebinu sobu, imajte na umu da će ona vremenom biti sve snažnija i sposobnija da tu stvar dotakne, povuče ili proguta. Prema tome, pažljivo odredite mjesto za fotografije, cvijeće, igračke i druge sitnice.

Ništa ne bi smjelo biti na dohvat ruke djetetu, osim jastučića, plišanih igračaka i pokrivača, mada bi i oni trebalo da se udalje od kreveca jer ne znate kada beba može da ih povuče i prebaci preko lica. Isto važi i za zavesu koja lako može da se otrgne ako je beba povuče dok se igra na podu, pa birajte kraće koje joj nisu tako lako dostupne. Nabavite i zaštitu od utičnica tako da beba ne može da dođe do njih samostalno.

Jasno je da treba biti na oprezu prilikom opremanja bebine sobe, jer su djeca u najmlađem uzrastu dovoljno nemirna da urade nešto nepredvidivo, a opet, suviše nemoćna da se odbrane od jastuka koji obore na sebe ili oštrog rama za fotografiju. Ipak, ukoliko budete razmišljali o svim navedenim stavkama prilikom uređenja, možete biti sigurni da će vaša beba dobiti svoj bezbedni kutak u kome ćete uživati i vi, ali prije svega ona.

izvor: pozitivne.info/A.D

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0