Omar Krasnić: Kazandžija koji kuje gitare i nakit iz reciklaže Omar Krasnić: Kazandžija koji kuje gitare i nakit iz reciklaže
Prije su kazandžije kovale posuđe od bakra, a mladi Sarajlija Omar Krasnić kuje kako u razgovoru za Fenu kaže “sve što će ga zabaviti”.... Omar Krasnić: Kazandžija koji kuje gitare i nakit iz reciklaže

Prije su kazandžije kovale posuđe od bakra, a mladi Sarajlija Omar Krasnić kuje kako u razgovoru za Fenu kaže “sve što će ga zabaviti”. Do sada je u svojoj maloj radnji na Baščaršiji skovao akustične i bas gitare od aluminija, štitove, mačeve, zidne ukrase, nakit i “sve što mu je palo na pamet”.

– Planiram napraviti kompletan oklop bosanskog viteza koji će biti “superheroj”. Želim da pokažem svijetu da smo i mi u BiH imali vitezove – kaže ovaj kazandžija koji spaja tradicionalni zanat i savremeni dizajn.

Kuje bakar, mesing i aluminij, a koristi i lim. Po profesiji je frizer, ali ga to nije spriječilo da se bavi onim što ga istinski ispunjava.

1472897_740728115956281_2084190859_n
– Završio sam vanredno Mašinsku školu u Sarajevu, a kazandžijski zanat sam učio i od majstora i od prijatelja, ali dosta sam naučio eksperimentišući sam – pojašnjava Krasnić.

Osnovao je sa svojim prijateljima i nevladinu organizaciju “Čuvari tradicije” u koju su dobrodošle istinske zanatlije, umjetnici ili muzičari. Planira otvoriti i malu školu kazandžija, gdje će učenici prodavati svoje proizvode na marketima. Naglasio je da već ima dosta zainteresiranih koji žele da nauče i da rade. Cilj je, kako kaže, spas starih zanata u BiH.

1463991_740728169289609_553039497_n

Razgovarala: Alma Zukanović

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0