Ojačajte kapacitet mozga uz dvije jednostavne navike Ojačajte kapacitet mozga uz dvije jednostavne navike
Jednostavne mentalne vježbe, poput igara za trening mozga, mogu pomoći u jačanju moždanih sposobnosti. Tijekom istraživanja koje je provedeno u kanadskoj bolnici St Michael’s... Ojačajte kapacitet mozga uz dvije jednostavne navike

Jednostavne mentalne vježbe, poput igara za trening mozga, mogu pomoći u jačanju moždanih sposobnosti.

Tijekom istraživanja koje je provedeno u kanadskoj bolnici St Michael’s u Torontu pokazalo se da mentalno izazovne križaljke ili sudoku mogu koristiti.

Znanstvenici su pregledali 32 prethodna klinička testiranja u koja je bilo uključeno 25.000 pacijenta još od 1960-ih.

Nisu pronašli čvrste dokaze da biljni dodaci, kao što je gingko biloba, poboljšavaju kognitivne funkcije ili da vitamini i ulja, kao što su vitamin B6 ili omega-3 masne kiseline, imaju pozitivno djelovanje iako su prethodne studije ukazale da sve navedeno poboljšava cirkulaciju mozga. Nisu uočili ni jake dokaze o koristi fizičke aktivnosti.

No, najjače pozitivno djelovanje na kognitivne sposobnosti bile su vidljive nakon mentalnih vježbi, poput kompjutoriziranih igara za trening mozga ili intenzivnog jedan na jedan osobnog kognitivnog treninga memorije, razmišljanja ili brzine obrade informacija.

‘Ovaj pregled nudi rješenja za moguće strategije koje mogu spriječiti kognitivno propadanje’, rekao je dr. Raza Naqvi sa Sveučilišta u Torontu koji je vodio istraživanje.

Blagi kognitivni pad, procjenjuju znanstvenici, pogađa do 25 posto ljudi starijih od 70 godina. Karakterizira ga slabije pamćenje i prosuđivanje koje ipak ne ometa svakodnevno funkcioniranje.

Istovremeno, demencija, poput Alzheimerove bolesti, pogađa oko 10 posto osoba.

Dr. Naqvi smatra da se buduće studije trebaju usredotočiti na djelovanje kognitivnog treninga na prevenciju kognitivnog propadanja. ‘Potičemo znanstvenike da razmišljaju o jednostavnim tehnikama, kao što su križaljke ili sudoku, koje nisu detaljno istražene’, rekao je.

Izvor članka: http://magazin.net.hr/zdravlje/psiha/ojacajte-kapacitet-mozga-uz-dvije-jednostavne-navike

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0