OIC SPREMAN POMOĆI BOSNI I HERCEGOVINI OIC SPREMAN POMOĆI BOSNI I HERCEGOVINI
Bosna i Hercegovina može imati velike koristi od punopravnog članstva u Organizaciji islamske suradnje (OIC) – rezime je sastanka između članova Predsjedništva BiH Nebojše... OIC SPREMAN POMOĆI BOSNI I HERCEGOVINI

Bosna i Hercegovina može imati velike koristi od punopravnog članstva u Organizaciji islamske suradnje (OIC) – rezime je sastanka između članova Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i Bakira Izetbegovića s generalnim sekretarom OIC-a Ekmeleddinom Ihsanogluom.
Ihsanoglu je u izjavama za medije upriličenim nakon sastanka istakao da nema uvjeta za punopravno članstvo u OIC-u te da su neke od zemalja članica većinski kršćanske zemlje.

– Mi smo spremni pomoći BiH jer poštujemo njenu multietničnost i multikulturalnost. Nadam se da ćemo u budućnosti intenzivno surađivati – istakao je Ihsanoglu.

Kao primjer dobre suradnje naveo je Albaniju te pojasnio da je kompletan autoput u ovoj zemlji izgrađen zahvaljujući fondovima OIC-a i Islamske razvojne banke.

Izetbegović je kazao da su članovi Predsjedništva BiH gosta informirali o aktuelnoj političkoj situaciji kako u BiH tako i u regionu te podsjetio da je BiH već 19 godina u statusu posmatrača u OIC-u.

– Razgovarali smo posebno o ekonomskoj suradnji. Ihsanoglu je spreman da pomogne i garantira da će BiH, ukoliko do novembra BiH preda zahtjev za punopravno članstvo, biti i primljena u ovu organizaciju. Ukoliko BiH nije spremna za ovako nešto, preporučio je da imenujemo našeg ambasadora u Rijadu za ambasadora u OIC-u – objasnio je Izetbegović.

Ihsanoglu je zahvalio za sve ono što je OIC uradio za BiH, a što uključuje i izgradnju više od 450 kuća i jednog univerziteta.

OIC je druga najveća organizacija u svijetu, odmah iza UN-a. Osim ove činjenice, OIC provodi aktivnosti koje su usmjerene na socijalne, ekonomske, naučne, akademske i ostale oblike suradnje s gotovo svim zemljama u svijetu.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0