Od Rostova do Kalina rijetko viđena ljepota prirode Od Rostova do Kalina rijetko viđena ljepota prirode
Subotnji, izuzetno sunčan dan, planinari iz Sarajeva su proveli na Kalinu iznad Bugojna uživajući u prekrasnoj prirodi i ljepoti vidokruga koji se pruža do... Od Rostova do Kalina rijetko viđena ljepota prirode
Subotnji, izuzetno sunčan dan, planinari iz Sarajeva su proveli na Kalinu iznad Bugojna uživajući u prekrasnoj prirodi i ljepoti vidokruga koji se pruža do vrhova Prenja, Vranice, Vlašića, i Donjeg Vakufa.Tekst i foto: Bisera DžidićU organizaciji HPD “Bjelašnica” 18 planinara iz Sarajeva su preko Bugojna doputovali do planinarskog doma na Rostovu, gdje ih je dočekao predsjednik bugojanskog Planinarskog društva “Kalin” Franjo Gavrić pod čijim vodstvom su se popeli na 1.530 metara visok Kalin.

Među planinarima bilo je onih koji su već nekoliko puta do sada izlazili na Kalin, i kako su rekli, upravo zbog prelijepe prirode koja je ovom kraju podarila prostranu visoravan Rostovo, brojne proplanke, pašnjake i raznovrsnu šumu, nisu propustili ni posljednji, subotnji odlazak na ovu planinu.

A oni koji su prvi put pohodili Rostovo i Kalin, kako su u povratku rezimirajući utiske rekli, susreli su se s neočekivanom ljepotom prirode koja se rijetko viđa.

Za dva sata hodanja smjenjuju se brojni proplanci ukrašeni listopadnom i četinarskom šumom, a posebno su lijepi šumarci breze. Livade su “istkane” cvjetnim ćilimima, na kojima dominiraju cvjetovi bordo- ljubičastog i bijelog salepa. To je vrsta divlje orhideje čiji cvijet je sladunjavog mirisa, a iz korijena se nakon sušenja melje brašno od kojeg se spravlja poznati napitak salep, te sladoledi i pudinzi.

Nedaleko od novoizgrađenog planinarskog doma “Kalin” na Rosotvu je etnoselo Babići s tradicionalnim drvenim kućama u kojima se može provesti ugodan odmor.

Do kraja godine, kaže Franjo Gavrić, predsjednik PD “Kalin”, bit će završen planinarski dom na Rostovu. Tada će ljubitelji prirode moći nakon uspona na Kalin prespavati u planinarskom domu, što će biti posebno dobro za organiziranje zimskih uspona na tu planinu sa mogućnošću skijanja na Rostovu.

 

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0