Od 2015. tržište električne energije u BiH otvara se za sve kupce Od 2015. tržište električne energije u BiH otvara se za sve kupce
U organizaciji USAID-ovog projekta asistencije regulativi i reformi energetskog sektora (USAID REAP), u Neumu je jutros započela dvodnevna konferencija pod nazivom “Tržište električne energije... Od 2015. tržište električne energije u BiH otvara se za sve kupce

U organizaciji USAID-ovog projekta asistencije regulativi i reformi energetskog sektora (USAID REAP), u Neumu je jutros započela dvodnevna konferencija pod nazivom “Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini – Slijedeći koraci”.

Početkom 2015. godine tržište električne energije u BiH će se otvoriti za sve kupce, uključujući i domaćinstva, što znači kako će svaki kupac biti u mogućnosti kupiti električnu energiju na tržištu, ukoliko naiđe na bolju ponudu od dosadašnje.

Međutim, da bi kupci to zaista mogli i uraditi, tržišni procesi i odnosi između svih sudionika na tržištu moraju biti uspostavljeni i jasno utvrđeni kako bi ih kupci razumjeli, što će biti i jedna od glavnih rasprava na neumskoj Konferenciji.

Cilj je konferencije da se i donositelji odluka u našoj zemlji upoznaju o tome dokle smo došli u ispunjavanju preduvjeta za otvaranje tržišta električne energije i koji su koraci koje je potrebno uraditi da bi se kreirali svi preduvjeti za otvaranje tržišta od 1. siječnja 2015. godine, kazao je direktor projekta Asistencija regulative energetskog sektora u BiH Ognjen Marković.

Ponovio je kako treba stvoriti sve preduvjete kako bi do 2015,. godine svi potrošači uključujući i domaćinstva mogla birati svog snabdjevača.

Princip tržišta je takav da bilo koja kompanija koja se bavi prodajom električne energije treba biti registrirana u BiH, s tim da može imati svoje sjedište bilo gdje u svijetu kao što je to sada slučaj s kompanijom iz Ljubljane, koja dijelom snabdijeva Aluminij d.d. Mostar.

Na pitanje koliko su domaći elektrodistributeri konkurenti na međunarodnom tržištu, Marković je kazao kako su dvije od tri elektroprivrede u BiH izvoznici električne energije. Radi se o Elektroprivredi RS i Elektroprivredi BiH koje, su po Markovićevim riječima, konkurentne na regionalnom tržištu električne energije.

Kada se otvori tržište za sve kupce u BiH i njima će se pružiti prilika da budu više konkurentni sa svojim uslugama na tržištu.

Kada je 2007. počeo sa radom, USAID REAP je također organizirao Konferenciju o otvaranju tržišta gdje je predstavio svoje zadatke i ciljeve i gdje je napravljen presjek statusa elektroenergetskog sektora. Stoga će na ovoj završnoj konferenciji USAID REAP dati pregled aktivnosti koje su poduzete u 6 godina trajanja projekta, te na taj način predstaviti napredak koji je elektroenergetski sektor postigao u tom razdoblju.

Međunarodni eksperti na čelu sa USAID REAP projektom će predstaviti preporuke za daljini napredak elektroenergetskog tržišta po uzoru na međunarodnu najbolju praksu.

Po riječima Thomasa Rojasa iz USAID-a, u dva dana trajanja konferencije bit će predstavljeni svi elementi u kojima je ostvaren napredak na području elektroenergetskog sektora u preteklih šest godina u BiH.

Podsjećamo kako je do danas vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, a po Rojasovim riječima USAID je izuzetno zadovoljan utroškom tih sredstava,

“Izuzetno smo zadovoljni napretkom koji je ostvaren u elektroenergetskom sektoru gdje ćemo i dalje nastaviti ulagati, a već sada razgovaramo i o jednom vrlo konkretnom, srodnom projektu”, napomenuo je Rojas.

Konferenciji su nazočili predstavnici ministarstava nadležnih za energetiku na državnoj i entitetskim razinama, predstavnici parlamentarnih odbora nadležnih za energetiku, te predstavnici svih učesnika na elektroenergetskom tržištu uključujući regulatorne komisije za električnu energiju na državnoj i enitetskoj razini koje su ujedno i pokrovitelji ove konferencije, četiri elektroprivrede, nezavisnog operatora sistema (NOS) i Elektroprenosa.

Konferenciji su također nazočili i predstavnici regulatornih komisija iz Srbije i Crne Gore te trgovci električne energije koji će na konferenciji iznijeti iskustva svojih zemalja u procesu otvaranja tržišta.

Poseban osvrt na trenutno stanje u elektroenergetskom sektoru regiona i BiH će na konferenciji dat će i predstavnik Energetske zajednice jugoistočne Europe.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *