Očaravajuća obuzetost Očaravajuća obuzetost
Kakav je to osećaj biti u potpunosti živ? Biti u sadašnjem trenutku i kompletno okupiran onim što radiš? Odgovor na pitanje daje ekspert za... Očaravajuća obuzetost

Kakav je to osećaj biti u potpunosti živ? Biti u sadašnjem trenutku i kompletno okupiran onim što radiš?

Odgovor na pitanje daje ekspert za kreativnost Mihaly Csikszentmihalyi kroz pojam poznat u pozitivnoj psihologiji kao Flow ili očaravajuća obuzetost. Istraživajući slikare dok su u procesu stvaranja, primetio je da oni tada ne mare ni za šta drugo osim za svoj stvaralački proces. Nije im važno da li su gladni, umorni, da li im je neudobdno, oni jednostavno nastavljaju dalje.

Ovo posebno stanje uma i sposobnost da se u celini utopimo u trenutnu aktivnost je opisao kao iskustvo koje svako od nas može da izazove. Kada ste u stanju koje slobodno teče, vreme prolazi u jednom trenutku, imate osećaj da je ono što radite važno, svesnost i aktivnost u kojoj ste, se stapaju, imate doživljaj potpune kontrole i samo iskustvo je vođeno unutrašnjm motivacijom.

Da biste stvorili ovo iskustvo neophodno je:

  • Da ste motivisani unutrašnjom motivacijom (angažovani ste u određenoj aktivnosti radi nje same, bez spoljašnje nagrade ili bez usmerenosti na spoljašnje činioce),
  • Ono što radite bi trebalo da izazove vaše sposobnosti dovoljno da se maksimalno angažujete, ali ne preko određene granice kada bi inače nastupila anksioznost,
  • Neophodno je da postoje jasni kratkoročni ciljevi koje ostvarujete,
  • Izuzetno je važno postojanje neposredne povrtane informacije o uspešnosti u datoj aktivnosti šta god da je to čime se bavite.

Iako je istraživano u mnogim profesijama i različitim zanimanjima, iskustvo očaravajuće obuzetosti je vrlo slično. Stanje potpune angažovanosti se dešava između dosade i anksioznosti, kada su  izazovi određenog zadatka dobro izbalansirani sa kapacitetima koje osoba ima za njegovo uspešno rešavanje.

Nije uvek lako ga ostvariti, ali kada ste jednom u njemu, vrlo brzo ćete se i sa sve većom lakoćom tom osećanju vraćati!

                Flow se razvija kada se jasna pažnja i usmerenost združe sa istrajnošću. Naročito dolazi do izražaja kada je osoba svesna svojih sposobnosti koje je neophodno da aktivira u datoj situaciji. Svojim aktivnim pristupom razvija se kreativnost tokom procesa što dodatno motiviše i stimuliše istrajnost do samog ostvarenja cilja. Na ovaj način, lično zadovoljstvo dolazi do izražaja kroz sam angažman odnosno stopostotnu uključenost i svesnost procesa bez obzira na rezultat. Činjenica je da takva upornost i maksimizira šanse za ostvarenje onoga što čovek naumi na najbolji mogući način u najkraćem mogućem vremenu.

Očaravajuća obuzetost odnosno optimalno iskustvo nastaje kada se kritikujući um isključi, a kreativnost dođe do izražaja. Radi se dakle o potpunoj utopljenosti u zadatak bez posebnog napora, u datom momentu, sa svim svojim potencijalima. Flow je pokretljiva emocionalna snaga koja energetizuje i spaja veštine, talente koji su savršeno usklađeni sa zadatkom i potpuno ih obuhvata.

U psihološkom savetovanju svojim klijentima pomažem da osveste ovaj mehanizam kod sebe, kako bi razvili svoje talente, samopouzdanje i smanjili nivo stresa u svakodnevnom životu.

Da li i vi maksimalno upotrebljavate sopstvene potencijale?

Priredila: M. Psych. Biljana Bedričić

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0