NVO Svjetlo: Stvaralačke vrijednosti u humanoj misiji NVO Svjetlo: Stvaralačke vrijednosti u humanoj misiji
Nevladina organizacija “Svjetlo”, uz podršku kompanije UNITIC, organizirala je izložbu unikatnih radova osoba s umanjenim sposobnostima “Nešto više” koja je, u zgradi UNITIC-a u... NVO Svjetlo: Stvaralačke vrijednosti u humanoj misiji

Nevladina organizacija “Svjetlo”, uz podršku kompanije UNITIC, organizirala je izložbu unikatnih radova osoba s umanjenim sposobnostima “Nešto više” koja je, u zgradi UNITIC-a u Sarajevu, postavljena do 19. decembra, a prihod od prodaje bit će utrošen u više korisnih namjena. 

Članica NVO “Svjetlo” Amra Pašalić volonterka je osam godina. Za Agenciju FENA ističe da su zadovoljni posjetom i odzivom stanovništva ovoj, osmoj po redu, izložbi.

Ona kaže da je rad u radionicama za polaznike izuzetno značajan, a dobra posjećenost izložbama dokaz je da i javnost zna za njih.

Polaznici “ArT LiNe” kreativne radionice maštom i radom stvorili su mnoštvo unikatnih proizvoda poput keramičkih proizvoda, slika na staklu, svilenih marama, ukrasnih ramova, svjećnjaka, ručno rađenih kutijica za nakit, čestitki, mirišljavih svijeća, ručno bojanih figura….

Dio novca od prodaje izloženih radova nastalih u “ArT LiNe“ radionici bit će usmjereni za nagradu polaznicima, dio za kupovinu materijala u cilju kontinuiranog rada kreativne radionice, a trećina prihoda bit će usmjerena za restauraciju slika “Portreta narodnih heroja” iz zbirke umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH.

Iz NVO “Svjetlo” pojašnjavaju da je Historijski muzej BiH pokrenuo program “Restauracija u toku”, koji označava početak modernizacije Zbirke umjetničkih djela tog muzeja. To uključuje sređivanje prostorija u kojima se čuvaju umjetnička djela, kao i restauraciju samih djela.

Prvi ciklus tog projekta je restauracija 104 portreta “Narodnih heroja”. Djela su nastala u periodu od 1948.-1953. godine, rađena su tehnikom ulje na platnu, a u potpisu tih djela su eminentna imena bh. slikarstva.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0