NP „Una“ u Evropskom parlamentu dodijeljen Evropski certifikat za održivi turizam NP „Una“ u Evropskom parlamentu dodijeljen Evropski certifikat za održivi turizam
Nacionalni park “Una” je prvo zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini koje je dobitnik Evropskog certifikata za održivi turizam. Direktor NP “Una” Amarildo Mulić... NP „Una“ u Evropskom parlamentu dodijeljen Evropski certifikat za održivi turizam
Nacionalni park “Una” je prvo zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini koje je dobitnik Evropskog certifikata za održivi turizam.

Direktor NP “Una” Amarildo Mulić danas je u Evropskom parlamentu u Briselu preuzeo nagradu nakon čega će ‘najmlađi’ nacionalni park u BiH započeti rad kao jedan od pet parkova u regiji koji je upisan na listu najprestižnijih zaštićenih područja Evrope.

Mulić je u izjavi Agenciji Fena kazao da je dobijanje certifikata velika potvrda dobrog rada u protekle tri i po godine i prednost u daljnjoj zaštiti i održivom razvoju područja NP „Una“.

Dodao je da su Svjetski fond za zaštitu okoliša (WWF) i Europark Federacija prepoznali stupanj razvoja koji je dostigao NP „Una“, istaknuvši da će prestižni certifikat donijeti brendiranje parka u regionu koji će se tako naći na bitnim kartama i promotivnim materijalima, odnosno na turističkim tržištima ne samo regiona već Evrope i šire.

-Certificiranjem dajemo i podršku sudionicima u razvoju Parka i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo putem projekata raditi na poboljšanju uvjeta i njihove usluge, ali i generalne promocije Parka, Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona- naglašava Mulić dodajući da je NP „Una“ dokazao da se znanjem, jasnom vizijom, istrajnošću i velikim odricanjem može puno toga napraviti kada je u pitanju sektor zaštite prirode.

Sam proces nominacije i dobijanja certifikata je izuzetno složen i zahtijevao je velik angažman Uprave Parka, pred kojom je i veliki posao i obaveza da bi opravdali dobivanje certifikata i djelovali prema strategiji kojom su i došli do tog priznanja.

 

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0