Novih 14 dobara na listi nacionalnih spomenika BiH Novih 14 dobara na listi nacionalnih spomenika BiH
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na posljednjoj je sjednici u Sarajevu 14 novih dobara proglasila nacionalnim spomenicima, čime je broj dobara na Listi... Novih 14 dobara na listi nacionalnih spomenika BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na posljednjoj je sjednici u Sarajevu 14 novih dobara proglasila nacionalnim spomenicima, čime je broj dobara na Listi nacionalnih spomenika BiH zaokružen na 653.

To su kulturni pejzaž Memorijalni kompleks Muzej “25. maj” u Drvaru (FBiH), arheološka područja Skelani, općina Srebrenica (RS) i ostaci Kasnoantičke bazilike, Vrba, općina Glamoč (FBiH), povijesna područja Nekropola sa stećcima na lokalitetu Brdo (Križ) u Deževicama, Kreševo (FBiH), Nekropola sa stećcima na lokalitetu Mramorje u naselju Bučje, općina Srebrenica (RS), Harem džamije Crvena rijeka u Srebrenici (RS), Harem džamije u Gornjim Potočarima, općina Srebrenica (RS) i Prapovijesni tumulus i nekropola sa stećcima na lokalitetu Mramorje u zaseoku Raonići, Kaoštice, općina Višegrad (RS).

Nacionalnim spomenicima proglašeni su i prirodno-graditeljska cjelina Crkve svetoga Duha i Franjevačkog samostana u Fojnici (FBiH), graditeljske cjeline Tekija u Živčićima kod Fojnice, općina Fojnica (FBiH), Lipanjska (Hadži Džaferova, Lipa) džamija s haremom u Gračanici (FBiH) i džamija u Ćojluku, općina Srebrenik (FBiH), povijesna građevina Stambeno-poslovni objekt Vakufa Čokadži Sulejmana u Sarajevu i povijesni spomenik Pravoslavna crkva Uspenja presvete Bogorodice na Palama (RS).

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je na sjednici razmatrano i pitanje izgradnje hidroelektrane Vranduk. Komisiji se dopisom obratila Elektroprivreda BiH sa zahtjevom da se izmijeni odluka iz 2005. godine o proglašenju graditeljske cjeline Stari grad Vranduk nacionalnim spomenikom.

“Komisija je od investitora zatražila Studiju utjecaja na okoliš, time i na spomenik, te nakon razmatranja donijela zaključak da se ne mijenja odluka o proglašenju graditeljske cjeline Stari grad Vranduk nacionalnim spomenikom BiH radi njegovog očuvanja. Predmet odluke je isključivo nacionalni spomenik”, naglasio je on.

Lovrenović je podcrtao da Komisija nema odobrenje za izdavanje odobrenja za građenje te da je za to pitanje nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Donesena je i odluka o produženju režima zaštite za 21 kulturno-povijesno dobro za koje su podnesene peticije, jer im je režim zaštite istekao od 30. kolovoza do 30. studenog.

Riječ je o Petričkoj džamiji u Srebrenici (RS), Čaršijskoj (Hadži Selmanovoj) džamiji u Srebrenici (RS), Džamiji u Osatici kod Srebrenice (RS), Džamiji u Dobraku, općina Srebrenica (RS), povijesnom spomeniku Safikadin mezar u Banjoj Luci (RS), spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima, poginulim i nestalim osobama u općini Ilidža (FBiH), zgradi nekadašnje hidroelektrane u Jajcu (FBiH) i džamiji Sultan Ahmeda Hana II u Bugojnu (FBiH).

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0