Nove konture jezgre Počitelja Nove konture jezgre Počitelja
Na vrhu starog grada Počitelja neimari ne prestaju s radovima i upravo ovih dana izranjaju jasne konture budućeg izgleda tabije i objekata na njoj,... Nove konture jezgre Počitelja

Na vrhu starog grada Počitelja neimari ne prestaju s radovima i upravo ovih dana izranjaju jasne konture budućeg izgleda tabije i objekata na njoj, koji će sigurno doprinijeti da ovaj arhitektonski biser bh. naslijeđa postane još atraktivniji.

Kako bi se jasno istakla razlika između starog i novog, a novo je pozornica s dvije sale, oko kojih će biti pasarela, odakle će se moći gledati na sve strane, korištena je tzv. kontrastna graditeljska metoda. Tako će, nasuprot kamena koji dominira, spomenute sale, s čeličnom konstrukcijom, biti pokrivene staklom.

Finiš u realizaciji druge faze obnove Počitelja dolazi, čini nam se, u pravo vrijeme. Nedavno je Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio nacrt regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj od 2008. do 2018. godine, koji je, inače, izradio ECO-PLAN d.o.o. Mostar. Tako od 16. decembra naredna dva mjeseca o nacrtu traje javna rasprava, koju vodi federalno Ministarstvo prostornog uređenja.

Dakle, sve do 13. februara 2014. godine zainteresovani mogu izvršiti uvid u nacrt RP-a i to na tri mjesta: u prostorijama Općine Čapljina i spomenutog ministarstva, kao i kod predsjednika MZ Počitelj-Hotanj Mije Vukančića.

Kako saznajemo, ono što je najinteresantnije za Regulacioni plan jeste to da ovaj pokušava Počitelj pretvoriti u aktivan životni ansambl, a ne u grad-muzej.

U tom je smislu, možda, najvažnije to što nacrt predviđa da se od magistralnog puta M17, blizu Čapljine, odvoji jedna saobraćajnica koja bi vodila isključivo prema sjevernom dijelu stare jezgre grada. Taj pristupni put se okončava platoom, gdje bi, recimo, turisti izlazili iz vozila i odatle se kretali počiteljskim stazama.

Na platou je planirana izgradnja manjeg hotela i turističkog punkta, ambulante, ali i nekih sadržaja potrebnih za normalno funkcionisanje tamošnje osnovne škole.

Podsjećamo da je riječ o planu koji se odnosi isključivo na historijsko gradsko područje, tako da je dugo godina razmatrani počiteljski most izvan ove dokumentacije. Prema već načelno usaglašenim stavovima, kada bude usvojen, ovaj RP bi trebalo važiti u narednih deset godina, za šta će se tek napraviti zakonsko uporište.

Javno izlaganje tematskih karata bit će obavljeno u prostorijama Međunarodne likovne kolonije u Počitelju 8. januara, a za dan kasnije je predviđeno, u sali Općinskog vijeća Čapljine, održavanje javne prezentacije i rasprave o planskim dokumentima.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0