Nova doza energije Nova doza energije
Osjećate se umorno i ništa vam se ne da? Kunjate za radnim stolom? Ne treba da posežete za energetskim pićima. Pokušajte s nekom od... Nova doza energije

Osjećate se umorno i ništa vam se ne da? Kunjate za radnim stolom? Ne treba da posežete za energetskim pićima. Pokušajte s nekom od ovih namirnica i sigurno će vas preplaviti energija.

Spanać

Postoji li nešto što spanać ne može da riješi? Pun je hranjivih materija – vlakana, vitamina K (za kosti), luteina (za oči), a neka istraživanja pokazuju da pomaže mišićima prilikom vježbanja. U njemu ima i puno gvožđa, što znači da vas može “podići” kad ste umorni.

Sok od pomorandže

Vitamin C pomaže u proizvodnji karnitina, koji masnoće pretvara u energiju. Čaša cijeđene pomorandže, plus dovoljno voća i povrća (paprika, brokoli, jagode) i pucaćete od energije.

Banane

Još jedna čudotvorna namirnica puna hranljivih materija. Banana će vas opskrbiti energijom i održati stabilan nivo šećera u krvi.

Jaja

Proteini iz jaja, posebno oni iz belanca, pomažu nam da ostanemo budni i održimo koncentraciju.

Grčki jogurt

Kremasta poslastica pružiće vam dvostruko više proteina od običnog jogurta, što će pomoći u održavanju nivoa energije.

Kinoa

Ova je namirnica kod nas zanemarena, a može se nabaviti u svim dućanima zdrave hrane. Njezini kompleksni ugljeni hidrati održavaju nivo šećera u krvi, što znači da vam energija neće naglo pasti.

Izvor: Cafe.ba

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *