“Noć istraživača” u Sarajevu i Banjoj Luci “Noć istraživača” u Sarajevu i Banjoj Luci
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić otvorili su... “Noć istraživača” u Sarajevu i Banjoj Luci

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić otvorili su juće u Sarajevu manifestaciju posvećenu nauci i istraživanjima “Noć istraživača“.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo otvorili su juće u Sarajevu manifestaciju posvećenu nauci i istraživanjima “Noć istraživača“.

Ova manifestacija održava se u tristotinjak gradova Evrope svakog zadnjeg petka u septembru, a ove godine dio tog događaja su bosanskohercegovački gradovi Sarajevo i Banja Luka.

Nauka je strava (Izvor fotografije: klix)

Nauka je strava (Izvor fotografije: klix)

Sorensen je, proglašavajući manifestaciju otvorenom, naglasio da je istraživanje izuzetno važno za svakodnevne živote u svim zemljama širom Evrope i svijeta, veoma je važno i za ekonomski i društveni razvoj BiH i bolje živote svih ljudi u BiH.

Ovaj projekat podržalo je finansijski Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a ministar Mašić prilikom obraćanja je izrazio nadu da će naredne godine osim Sarajeva i Banje Luke u ovoj manifestaciji učestvovati i drugi bh. gradovi.

– Oko 50 posto budžeta Ministarstva svake godine izdvajamo za naučno-istraživačku djelatnost i nadam se da će i ostali nivoi vlasti krenuti tim putem jer ni jedna država, a posebno ne država poput BiH koja ima mnogo problema, ne može naći odgovore na sva pitanja bez direktnog ulaganja u nauku – zaključio je Mašić. +

130927115.9_xl

Posjetioci će imati priliku da učestvuju u zanimljivim eksperimentima, kvizovima i igrama, te potrazi za blagom, prate zvijezde na nebu, istražuju mjesto zločina s pravim inspektorima, pogledaju nesvakidašnje izložbe, razgovaraju s naučnicima te saznaju korisne informacije o mogućnostima za školovanje u zemlji i inostranstvu.

Organizatori ove manifestacije, koja ima za cilj promociju naučnog i istraživačkog rada na zanimljiv način te istakne značaj naučnog rada za svakodnevni život i generalni razvoj zemlja, su Oxfarm ured u BiH Institut za hidrotehniku Građevinarskog fakulteta u Sarajevu (HEIS) te Tidea doo Banja Luka.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0