Bez njih okus ne bi bio isti: najbolji sirevi za pizzu Bez njih okus ne bi bio isti: najbolji sirevi za pizzu
Pizza – svi je jako volimo, uživamo u njenom okusu i mirisu. Ono što je specifično za nju je svakako i glavni sastojak –... Bez njih okus ne bi bio isti: najbolji sirevi za pizzu

Pizza – svi je jako volimo, uživamo u njenom okusu i mirisu. Ono što je specifično za nju je svakako i glavni sastojak – sir. Vrlo je važno odabrati pravi sir.

Svestrana pizza dolazi u brojnim kombinacijama pa se tako i mnoge vrste sira mogu koristiti gotovo bez ograničenja. Osnovna pravila kod odabira sira za pizzu su izbjegavati one vrste koje sadrže visok udio masti jer se one otapaju prilikom pečenja pa je rezultat vidljiva masnoća na pizzi.

Sir koji se stavlja na pizzu bi trebao biti hladan jer se korištenjem toplog sira on može prepeći pa čak i zagoriti. Sir uvijek treba naribati bilo na sitnije ili krupnije komade, a tvrde sireve je moguće i narezati rezačem na tanke listiće. Sa sirem ne valja pretjerivati pa se na pizzu promjera 30 cm preporuča staviti oko 150g sira.

 

Mozzarella 

Mozzarella se smatra klasičnim talijanskim izborom za pizzu. Postoji nekoliko vrsta mozzarelle i sve se vrste mogu koristiti za pripremu pizze, no zbog specifičnog bogatog okusa najhvaljenija je mozzarella od bivoljeg mlijeka. Može se dogoditi da svježa mozzarella na pizzi pusti previše vode čime se dobije gnjecavo tijesto. Tom problemu se može doskočiti na način da se mozzarella zamota u kuhinjsku krpu i objesi kako bi se ocijedila, no ovaj postupak je zahtjevan pa se višak vode može ukloniti i rezanjem mozzarelle na tanke kriške i brisanjem kuhinjskim papirom.

 

preuzmi

Feta sir

Iako feta sir nije uobičajeno stavljati na pizzu, njegov slani pomalo zemljani okus dobro podnosi pečenje i ne dolazi do narušavanja njegove strukture. Najbolje ga je kombinirati s drugim sirevima.

feta_sir

 

Sirevi s plemenitim plijesnima 

Razmrvljeni sirevi s plemenitim plijesnima poput gorgonzole ili roqueforta na pizzi se odlično slažu sa svježim povrćem poput rukole i cherry rajčica. Ovakvi sirevi daju posebnu aromu pizzi, međutim, zbog jakog okusa ne treba pretjerivati. Osim u kombinaciji s drugim sirevima, sirevi s plemenitim plijesnima mogu se dodati i u pripremi bešamel umaka kod izrade “bijelih” pizza bez umaka od rajčice.

images (1)

 

Profinjena nota:

Parmezan 

Zreli tvrdi sirevi poput parmezana ili sira grana padano pizzi daju profinjenu notu, no zbog delikatnosti njihovog okusa i suhoće, takvi se sirevi ne bi smjeli peći, već se oni ribaju ili režu na tanke listiće i dodaju nakon pečenja.

Gouda 

U našim krajevima na pizzama prevladavaju polutvrdi masni sirevi od kravljeg mlijeka poput goude ili podravca koji imaju kremastu strukturu. Odlični su za kombiniranje s drugim sirevima poput mozzarelle, feta sira, sireva s plemenitim plijesnima pa čak i s dimljenim sirevima ili kozjim i ovčjim.

 

 

Izvor: Vaša kuharica

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0