Nikola Tesla je zaista otac savremene tehnologije Nikola Tesla je zaista otac savremene tehnologije
Kao što nije dovoljno stvarati dobru glazbu kako bi postali rock zvijezda, tako ni genijalna otkrića i napredni strojevi ne stavljaju znanstvenika automatski pod... Nikola Tesla je zaista otac savremene tehnologije

Kao što nije dovoljno stvarati dobru glazbu kako bi postali rock zvijezda, tako ni genijalna otkrića i napredni strojevi ne stavljaju znanstvenika automatski pod svjetla reflektora.

Zaboravljen i dugo vrijeme strahovito podcijenjen, Nikola Tesla vremenom je postao hvaljen, a napokon mu se pripisuju i zasluge. No, kako je spomenuto na početku, nije dovoljan samo genijalan um kako bi svijet o vama govorio – bitno je i sve to kvalitetno zapakirati.

How Stuff Work tvrdi kako naš sjajni znanstvenik, koji je rođen na današnji dan 1856., imao sve potrebno kako bismo ga nazvali “znanstvenom zvijezdom”.

1. Uočio je potencijal

U vrijeme kad su se poslovna carstva gradila na temelju jedne ili dvije dobre odluke, kad je dolar bio svemoćan, Tesla nije gubio svoje ideje iz vidokruga; on je bio plodan inovator, ali u isto vrijeme i siromašan. Boreći se za financijske poticaje kojima bi ostvario svoje sljedeće zamisli, zaboravio je patentirati svoja genijalna otkrića.

Za razliku od Edisona, Tesla nije imao čvrste poslovne stavove ni odnose s javnošću. Njegovi su izumi bili ispred svog vremena, a njegovim su suvremenicima bili nepojmljivi.

2. Vizionar

Nakon što je njegova izmjenična struja pobijedila Edisonovu istosmjernu 1893., Tesla je dobio priliku ostvariti svoj dječački san: upregnuti snagu Niagarinih slapova.

Iako su mnogi sumnjali u njegovu zamisao, Tesla je 1896. snagom slapova osvijetlio Buffalo, a par godina kasnije i New York. Inovator je imao viziju o prenošenju energije čitavim planetom, te samim time i o prenošenju informacija.

Svom investitoru je jednom rekao: “Kad bežična tehnologija bude primijenjena, čitava će Zemlja postati veliki mozak, u kojem će svi dijelovi biti povezani”.

3. Zraka smrti (Death Ray)

U ozračju nadolazećeg Drugog svjetskog rata, Nikola Tesla predstavio ideju takozvane “mirotvorne zrake” koja će zauvijek zaustaviti ratove. On je svoj uređaj zamislio kao proturatni stroj koji bi čuvao državne granice. Ipak, New York Times 1934. razmišlja drugačije: “78-godišnji Tesla predstavlja ‘zraku smrti’”.

Ipak, za života nije uspio predstaviti funkcionalni model .

4. “Nedostajalo mu je nekoliko dasaka u glavi”

Ćudljivost je karakteristika genija, stoga Tesla ni u ovom slučaju nije razočarao. Neki tvrde kako je Tesla sve svoje izume sklapao isključivo pomoću svoje glave, dok se Edison služio metodama isprobavanja, ispravljanja i prototipovima. Tesline su ideje u njegovu glavu ulazile putem zasljepljujućih bljeskova, kako je sam tvrdio.

Patio je od slušnih i vizualnih halucinacija te hipersenzibilnosti na vibracije i jako svjetlo. Imao je opsesiju brojem tri i strah od okruglih predmeta, poput ženskih bisernih ogrlica. U svojoj je hotelskoj sobi držao golubove, a nakon što mu je njegov kolega pokazao neprokuhanu vodu pod mikroskopom, do kraja je života jeo samo kuhanu hranu.

Mnogi su zbog ovog smatrali da ima psihičkih problema, ali mnogi tekstovi o Tesli govore kao o šarmantnom, skromnom i elokventnom čovjeku.

5. Mjerna jedinica nosi njegovo ime

Mjerna jedinica magnetske indukcije međunarodnom sustavu mjernih jedinica (SI) je tesla. To čast ne dobiva baš svatko!

6. Plodan znanstvenik

Tijekom svoje duge karijere, Tesla je registrirao 111 američkih patenata te oko 300 svjetskih.

Tesla je razvio neka od prvih neonskih svjetala koje je predstavio 1893. ispisavši svjetlećim cijevima imena znanstvenika poput Michaela Faradaya i Jamesa Clerka Maxwella. Njegov izum vozila kontroliranih putem radija osigurao mu je mjesto među pionirima robotike, a njegova turbina bila je toliko snažna da je postala upotrebljiva tek nakon otkrića modernih materijala poput kevlara.

7. Dao nam je radio

Radio je posljedica mnogih istraživanja i inovacija, no Tesla je razvio njegovu temeljnu tehnologiju: dvije godine prije Marconijevih eksperimenata s ovom tehnologijom, Tesla je držao predavanje na temu bežičnog prenošenja energije.

Do sredine 1894. sastavio je malu, prijenosnu radio stanicu. Istina, Maxwell je razvio teoriju elektromagnetskih valova, a Hertz je otkrio kako ih prenositi, ali bez Tesline zavojnice i ostalih izuma ne bi bilo radija; njegovi patenti opisuju temeljni način slanja i primanja radio signala.

8. Tajni laboratoriji

Poput svih “ludih” znanstvenika, Tesla je imao dva tajna laboratorija. 1899. sagradio je jedan u Colorado Springsu kako bi se bavio misterijima visoke voltaže i visokofrekvencijskog elektriciteta. Tada je dokazao postojanje stojnih valova upalivši 200 lampi s udaljenosti od 40 kilometara.

Drugi laboratorij Wardenclyffe, bio je bliže njegovom domu na Manhattanu. Tamo mu je na raspolaganju bio toranj visok 57 metara i težak 45 tona, postavljen iznad 36 metara dubokog bunara, a 16 željeznih cijevi bile su zabodene 90 metara u zemlju. Ovim je “strojem” Tesla htio “prodrijeti u Zemlju kako bi cijela kugla zemaljska podrhtavala”.

9. Tragičan individualac

Genije cijenimo više zbog njihovih muka nego zbog uspjeha. To je vjerojatno zato što nam godi saznanje da takav brilijantan um dolaziuz visoku cijenu.

Tesla se borio protiv bogatijih protivnika s boljim vezama no što su njegove bile: Edison je izbrisao njegovo ime i preuzeo slavu vezanu uz struju, a Marconi ga je pretekao na radio tržištu.

Teslina ljubav prema znanosti i napretku koštala ga je slave, bogatstva, zdravlja. Nakon što je J.P. Morgan prestao financirati njegov Wardenclyffe, Tesla je, tvrde neki, doživio živčani slom.

10. Podario je svijetu struju

Teslin sustav izmjenične struje pokreće svjetsku industriju i osvjetljava naše domove. Edisonov sustav istosmjerne struje danas se koristi uglavnom u baterijama.

Teslini su izumi i zamisli bili primjenjiviji na širi spektar mogućnosti nego Edisonovi, a omogućili su i prijenos energije, što Edison nikad nije postigao.

Faraday je izmislio transformator i generator, ali Tesla je otkrio njihov potencijal te na taj način upogonio elektricitet da obavlja poslove umjesto nas.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0