Nevjerovatne činjenice o lubenici Nevjerovatne činjenice o lubenici
Ovo voće važno je za organizam iz mnogo razloga, a jedan od najjačih je rehidratacija i likopen koji je odličan u borbi protiv teških... Nevjerovatne činjenice o lubenici

Ovo voće važno je za organizam iz mnogo razloga, a jedan od najjačih je rehidratacija i likopen koji je odličan u borbi protiv teških bolesti.

Ništa kao lubenica u vrelim danima kada vapimo za rashlađivanjem. Možda je to zbog njenog osvježavajućeg, slatkog ukusa, a možda čak i zbog njene jake, crvene boje koja tako primamljivo izgleda na tanjiru.

Međutim, lubenica je mnogo više od ukusnog, ljetnjeg osvježenja: ona je prebogata materijama koje gode organizmu. Sa samo 46 kalorija na 150 grama, lubenica vam nudi čak 20 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i 17 procenata vitamina A. I to nije sve.

“Lubenica je bogata dijetetskim vlaknima koja su odlična za varenje, poput kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak” – kaže doktorka Sintija Sas.
Ne čudi što je čak i jedan mjesec posvećen čudotvornoj voćki: jul je proglašen za Nacionalni mjesec lubenice!
A ni to nije sve. Evo još nekoliko zanimljivih činjenica koje će i vas natjerati da lubenicu slavite na isti način i konzumirate što više.

Sadrži više likopena od sirovog paradajza

Na samo 150 grama, lubenica ima čak 1.5 puta više hranljivih materija u odnosu na veliki, svježi paradajz, tačnije 6 miligrama likopena u odnosu na četiri iz paradajza. To je vrlo važno, jer je likopen moćan antioksidant, koji sprečava slobodne radikale da oštete ćelije i naruše imuni sistem čovjeka. Neke studije ukazale su da likopen, posebno iz voća i povrća, može pomoći u borbi protiv srčanih oboljenja i nekoliko vrsta raka. Kako biste izvukli najbolje iz lubenice, Sintija Sas savjetuje da lubenicu držite na sobnoj temperaturi prije sječenja.

Sok iz lubenice oporavlja mišiće

Studija sprovedena u Španiji došla je do zaključka da ukoliko pijete sok lubenice, možete umiriti i oporaviti svoje mišiće nakon napornog vježbanja. Sportisti koji su konzumirali malo više od 450 ml soka lubenice prije treninga imali su manji osjećaj umora u mišićima i niže otkucaje srca u toku dana.

To je možda zbog toga što lubenica sadrži prirodnu supstancu pod nazivom citrulin, koja se povezuje sa poboljšanjem funkcija arterija i nižim krvnim pirtiskom. Zapravo, njegova sposobnost da opusti krvne sudove naveli su naučnike sa Univerziteta Teksas da zaključe da lubenica ima sličan efekat kao vijagra! Međutim, citrulin se nalazi malo ispod sočnog, crvenog sadržaja i više zalazi u koru lubenice, ali ne zaboravite da je deo kore itekako jestiv. Dvostruka priroda lubenice podarila joj je jestivu koru, zato nema izgovora da išta bacate!

I voće i povrće

Kao i većina voća, lubenica je proizvod koji se dobija sađenjem i upečatljiva je po slatkom ukusu. Međutim, lubenica je srodnik bundeve, tikvice i krastavca – svo zajedno pripadaju porodici “Cucurbitaceae”, što je čini i povrćem.

Postoji žuta lubenica

Znamo, teško vam je da povjerujete da postoji lubenica koja nije crvena, ali verujte nam, postoji! To je vrsta lubenice pod nazivom “Yellow Crimson”, čija je unutrašnjost žuta, a ukus slađi i podsjeća na med. Teško je razlikovati ih jer su spolja identične. Još uvijek se ne zna da li je jedna zdravija od druge, jer je većina studija rađeno na crvenoj lubenici.

Voda, voda, voda

Ova voćka ima veliku moć hidratacije – čak 91.5 odsto lubenice je voda. To je odlično, obzirom da znamo koliko je dehidratacija loša po zdravlje. Studijom je utvrđeno da žene koje imaju čak i blag nivo dehidratacije pate od glavobolja, slabe koncentracije, umora i promjenljivog raspoloženja.

Treba li vam još neki razlog? Navalite na sočnu lubenicu

Izvor: Znamo.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0