Nevjerojatna Špilja S Potpuno Zaleđenom Rijekom – „Booming Ice Chasam,“ Nevjerojatna Špilja S Potpuno Zaleđenom Rijekom – „Booming Ice Chasam,“
Većina ljudskih bića na planeti ni ne primjećuje prirodne ljepote koje nas okružuju, srećom po nas ponekad se otkriju predivni prirodni fenomeni koji nam... Nevjerojatna Špilja S Potpuno Zaleđenom Rijekom – „Booming Ice Chasam,“

Većina ljudskih bića na planeti ni ne primjećuje prirodne ljepote koje nas okružuju, srećom po nas ponekad se otkriju predivni prirodni fenomeni koji nam skrenu pažnju na činjenicu koliko još uvijek malo znamo o našoj planeti. Jedan takav fenomen se nalazi u Kanadskim Stjenjacima.

Fotografija vlasništvo Cater News Agency.

Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Duboko ispod Stjenjaka Alberte, nalazi se špilja koja nosi naziv „Booming Ice Chasam,“ ona je svoje zvučno ime dobila po 140 metara duljine špilje u kojem se nalazi u potpunosti zaleđena rijeka ponornica.

Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Led zaleđene rijeke je  kristalno proziran i debeo nekoliko metara, speleolozi koji su otkrili ovaj nesvakidašnji fenomen su izjavili kako zaleđena rijeka nalikuje velikom toboganu.

Prizor od kojeg zastaje dah. Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Prizor od kojeg zastaje dah. Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Zbog savršeno glatkog leda rijeke i akustičnih svojstava špilje, svaki glas se pretvara u jeku koja traje nekoliko desetina sekundi. Iako se špilja nalazi na dubini od 704 metra, led rijeke ponornice se uopće ne topi i nevjerojatno je stabilan.

Ledeni tobogan. Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Ledeni tobogan. Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Lokalno stanovništvo ovu špilju naziva „ledena zamka“ jer voda koja se u nju slije tijekom proljeća i leda ostaje zauvijek zarobljena u ovoj špilji. Ove atraktivne fotografije je napravio Francois-Xavier De Ruydts iz Belgije, a mi smo ih prenijeli s online tiskovine The Daily Mail.

De Ruydts je izjavio slijedeće:

„Iznimno je teško kretanje po špilji u kojoj se jedino može hodati po strmom skliskom ledu, za koje je potrebno imati krampone i cepine. Pad na ovakvom terenu može biti fatalan, jer je strmina velika i neravna. Naravno opasnost je velika i na putu prema izlazu špilje jer se treba penjati po debelom zidu od leda.

Kontrola tjelesne temperature u ovakvim uvjetima je uvijek problematična, kada se čovjek ne kreće brzo se pothladi, a u slučaju da se previše krećemo brzo nam postane prevruće. Znojenje je također jako opasno u ovoj špilji jer se brzo ohladi i uzrokuje hipotermiju.

Još uvijek nismo istražili sve prolaze ove špilje. Poznato nam je da postoji jedan zaleđen vodopad, nakon toga zaleđena rijeka nastavlja vijugati pod zemljom, no to mjesto još uvijek nije nitko snimio. Nikada nisam vidio nešto slično, ovo je zaista jedinstven prirodni fenomen, naročito zbog činjenice koliko je veliki dio zaleđene rijeke ponornice.“

Kretanje po zaleđenoj površini iziskuje korištenje cepina. Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Kretanje po zaleđenoj površini iziskuje korištenje cepina. Fotografija vlasništvo Caters News Agency.

Izvor:Matrix World

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0