Neobične stvari koje izvodi ljudsko tijelo Neobične stvari koje izvodi ljudsko tijelo
Otkucaji srca mogu predvidjeti budućnost Vaše srce ne zna kad ćete se vjenčati ili koliko ćete dobiti povrata poreza, ali neke studije ukazuju da... Neobične stvari koje izvodi ljudsko tijelo

Otkucaji srca mogu predvidjeti budućnost

Vaše srce ne zna kad ćete se vjenčati ili koliko ćete dobiti povrata poreza, ali neke studije ukazuju da srce ipak može predvidjeti određene događaje. Istraživači s američkog Sveučilišta Northwestern u Evanstonu, sveučilišta Kalifornija, Irvine i Sveučilišta u Padovi upravo su to dokazali. Volonterima su pokazali niz slika i promatrali njihove reakcije. Neke slike su bile emocionalno neutralne, druge su trebale izazvati uzbuđenost. Znanstvenici su otkrili da srce ubrzava otkucaje čak 10 sekundi prije prezentacije poticajne slike. Na neki način naše tijelo može osjetiti kad se sprema nešto uzbudljivo i uznemirujuće, pa srce počne ubrzano kucati.

Zjenice mogu otkriti kad ste zaljubljeni

Ako ne želite otkriti svoju tajnu ljubav, klonite se gledanja u oči. Barem kad je on/ona u blizini. Kad vas netko privlači, zjenice imaju tendenciju širiti se. Ova pojava nastaje zahvaljujući simpatičkom živčanom sustavu, koji kontrolira dilataciju. Do efekta razrogačenih očiju dolazi i ako gledate estetski privlačne stvari, od primamljivog deserta do fantastičnih zalazaka sunca.

Osjet mirisa može vas odvesti u prošlost

Maria Larsson, profesorica psihologije na Sveučilištu u Stockholmu, osjet mirisa opisuje kao ‘čaroban vremenski stroj’. U mozgu se mirisni korteks nalazi u limbičkom sustavu, spremištu za uspomene. Mirisi, sjećanja i osjećaji tako su duboko isprepleteni da vas miris parfema vaše pokojne bake može potaknuti da pustite suzu.

Probavni sustav može vam dati supermoći

Mama bi možda mogla podignuti auto ako joj je dijete zarobljeno ispod njega. Kad je mozak putem simpatičkog živčanog sustava upozoren na opasnost, ispušta se jako puno adrenalina, što ubrzava otkucaje srca, ubrzava disanje, proširuje zjenice i, što je najvažnije, gasi se ​​probavni sustav. Ovo omogućuje stezanje mišića i nevjerojatnu snagu. Probavni sustav ne može posuditi svoju energiju drugim tjelesnim procesima trajno, ali u trenucima očaja sve funkcionira čudesno.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0