Nekoliko jednostavnih saveta za lakši život sa fiksnom protezom Nekoliko jednostavnih saveta za lakši život sa fiksnom protezom
Vremenski period nošenja fiksne proteze dosta varira u zavisnosti od individualnog stanja zuba. Fiksna proteza se obično nosi između 12 i 24 meseci, ali... Nekoliko jednostavnih saveta za lakši život sa fiksnom protezom

Vremenski period nošenja fiksne proteze dosta varira u zavisnosti od individualnog stanja zuba. Fiksna proteza se obično nosi između 12 i 24 meseci, ali taj period može trajati i duže ukoliko je težak slučaj u pitanju. Prilikom nošenja  mobilne proteze, uštedećete nešto na vremenu jer njen tretman traje nešto kraće. Ona se često nosi u kombinaciji sa fiksnom protezum, konkretno pre ili nakon tretmana fiksnom protezom.

Veoma je važno pridržavati se uputstava stomatologa, jer će u suprotnom tretman trajati dosta duže. Posete ortodontu su od velikog značaja za napredak u tretmanu ispravljanja zuba. Posete se obično zakazuju na 2 do 11 nedelja, u zavisnosti od težine slučaja i od trenutnog dela u kom se proces nalazi.

Usta su inače jako osetljiva na promene u okruženju. U početku, svaki od pacijenata oseti blagu nelagodnost zbog pritiska koji proteza vrši nad zubima. Lekovi poput kafetina ili brufena mogu pomoći u ovom slučaju. Neki delovi proteze mogu dovesti do bola u određenim tačkama (žuljanje bravica), ali vam stomatolog može dati vosak koji se stavlja na bravice koje izazivaju bol, nelagodnost i žuljanje.

Većinu zainteresovanih klijenata zanima hoće li nakon ugradnje proteze biti sposobni da pričaju normalno. Nošenje mobilne proteze može da prouzrukuje poteškoće prilikom izgovaranja određenih slova, dok nošenje fiksne proteze ne otežava izgovor prilikom govora. Stomatolozi preporučuju da osobe koje nose protezu treba da izbegavaju grickanje noktiju ili olovke kako ne bi došlo do njihovog pucanja.

Ukoliko se bavite sportom rekreativno ili trenirate neki od sportova, preporučujemo vam da skinete protezu tokom treninga, ukoliko je mobilna proteza u pitanju. Takođe, ukoliko svirate neki od duvačkih instrumenata, preporuka je da je takođe skinete. Ako nosite fiksnu protezu, sviranje instrumenta neće biti isto kao što bi bilo bez nje, ali navići ćete se tokom vremena, te prisustvo  fiksnog aparata nećete ni primećivati.

Neke namirnice koje se koriste u ishrani mogu oštetiti protezu. Tokom prvih nekoliko dana konzumirajte meku hranu i kaše. Izbegavajte žvake jer se one mogu zalepiti za bravicu proteze. Ukoliko želite da konzumirate jabuke, nikako nemojte gristi čitavu jabuku, već je naseckajte na sitne komadiće. To se može primeniti i na ostalu hranu. Naseckajte je na male komadiće i zatim je konzumirajte. Na taj način izbegavate mogućnost da se proteza ošteti, ali i da vam se velika količina hrane zalepi za zube.

Posvetite dovoljno vremena svojim zubima. Neophodno je da svoje zube i čitavu protezu koja sada čini sastavni deo zuba, održavate čistim. Time izbegavate rizik od upale desni, tamljenje zuba i pojave karijesa. To je veoma važno ukoliko želite da vaši zubi budu i ostanu zdravi nakon ortodontskog tretmana. Usta i zube treba prati nakon svakog obroka, najbolje pola sata ili sat nakon obroka, vodeći računa o svakom pojedinačnom zubu i o desnima.

 

Ukoliko nosite mobilnu protezu za zube, obratite posebnu pažnju na njenu higijenu kako biste izbegli bespotrebne infekcije usne duplje. Koristite dve odvojene četkice za zube koje su namenjene za cišćenje proteze i pranje zuba. U kombinaciji sa šumećim tabletama za dezinfekciju proteze vaša proteza će uvek biti čista i bez neprijatnih mirisa.

Ukoliko još uvek niste stavili fiksnu protezu za zube a smatrate da je potrebno, zakažite pregled u nekoj od najboljih stomatoloških ordinacija u Beogradu i započnite svoj tretman. Uz pridržavanje ovih jednostavnih pravila, čitav proces može proći gotovo bezbolno i bez prevelikog deranžiranja.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0