Neke od najspektakularnijih fasada na svijetu Neke od najspektakularnijih fasada na svijetu
Dosadile su vam „standardna“ žuta i bela boja kojima su okrečene skoro sve kuće u vašem kraju? Rešili ste da napravite neku promenu u vašem... Neke od najspektakularnijih fasada na svijetu

Dosadile su vam „standardna“ žuta i bela boja kojima su okrečene skoro sve kuće u vašem kraju? Rešili ste da napravite neku promenu u vašem domu ali ne znate tačno kakvu? Kako biste rešili dilemu, predlažemo vam da pročitate tekst u nastavku i saznate koje su to fasade zgrada širom sveta uvrštene u najspektakularnije na svetu. Ko zna, možda vas dela svetskih umetnika inspirišu na promene.

1. HUNDERTWASSEROVA KUĆA (Beč) Najveća turistička atrakcija koju mesečno zbog neobične fasade na hiljade turista poseti je Hundertwasserova kuća u Beču koja se ubraja u jedno od najvećih austrijskih dostignuća. Porodična kuća Fridriha Hundertwassera pretvorena je u zgradu za čije održavanje Austrija godišnje čak izdvaja novac iz budžeta. Ono što je zakonom na ovoj neobičnoj kući zaštićeno je unikatna šarena fasada koja je blago zatalasana jer Fridrih nije voleo prave linije (verovao je da su đavolje oružje), kao i botanička bašta koja se nalazi na ravnom krovu ove unikatne građevine.

unnamed

2. KUĆA KOSTIJU (Barselona) Jedna od najspektakularnijih i najpoznatijih fasada je svakako tzv. Kuća kostiju ili Kuća zmajeva (Casa Batllo) u Barseloni, koje je ugledni katalonski arhitekta Antonio Gaudi uradio za aristokratsku porodicu Batlo. Spoljašnji deo kuće jako podseća na karneval, talasasta fasada pokrivena je keramičkim pločicama i raznobojnim staklima različitog oblika, dok je krov urađen kao rep zmaja što dodatno čitavom Gaudijevom delu daje tu karnevalsku notu.

unnamed (1)

3. FASADA KOJA PEVA (Drezden) Mislite da ste videli sve? Niste, u Drezdenu postoji, verovali ili ne – fasada koja peva. Izgrađena 1999. godine, fasada ove relativno nove zgrade „ukrašena“ je duvačkim instrumentima koji u stvari predstavljaju oluke kroz koje otiče kiša. S obzirom na to da zvuk koji će oluci proizvesti zavisi od količine kiše koja padne, za ovu fasadu znači pravilo „koliko kiše, toliko i muzike“.

unnamed (2)

4. MOZAIK FASADA U OBLIKU ŠKOLJKE (Meksiko siti): Kuća Nautilus u Meksiko sitiju svakako zbog svoje fasade spada u jednu od cenjenijih u umetničkim krugovima. Arhitekta Ksavijer Sensonsijan uz čije ime se vezuju unikatne kuće u obliku zmije ili talasa za fasadu Nautilusa koristio je kamenje i staklo različitih boja od kojih je napravio mozaik. Jedno je sigurno, ovom umetniku strpljenje ne manjka!

unnamed (3)

5. RECIKLIRANA KUĆA (Danska)Ukoliko vodite računa o životnoj sredini i često reciklirate, sigurno će vam se svideti Upcycle House u Danskoj koja je izrađena od isključivo recikliranih materijala. Kontejneri čine osnovu kuće, a fasada i krov su verovali ili ne izrađeni od aluminijumskih limenki.

unnamed (4)

Ne morate biti vrhunski nadareni arhitekta da biste od eksterijera svoga doma napravili nešto slično. Dovoljno je da izaberete vašu omiljenu boju za fasadu – sami sebi ćete bar na trenutak zaličiti na umetnika a sigurni smo da i osmeh nakon obavljenog posla neće izostati.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0