Nazif Alić: Genetičar koji u Londonu istražuje proces starenja Nazif Alić: Genetičar koji u Londonu istražuje proces starenja
Sarajlija Nazif Alić je biolog, genetičar zaposlen kao istraživač u Londonu na University College, gdje dijelom radi i kao predavač. U razgovoru za Fenu... Nazif Alić: Genetičar koji u Londonu istražuje proces starenja

Sarajlija Nazif Alić je biolog, genetičar zaposlen kao istraživač u Londonu na University College, gdje dijelom radi i kao predavač. U razgovoru za Fenu govori o svom školovanju po svijetu, istraživačkom radu na londonskom univerzitetu te ulozi genetike u savremenom svijetu.

Razgovarala: Bisera Džidić 

Rođen 1976. godine Alić je pohađao gimnaziju najprije u rodnom Sarajevu, a onda u Francuskoj i Sidneju. Fakultet biologije i doktorat završio je u Sidneju na University of New South Wales.

– U Sidnej sam otišao 1994. godine gdje sam završio srednju školu. Uvijek me je zanimala nauka pa sam izabrao studiji biologije. Doktorirao sam na istom fakultetu. Moj doktorat je bio o kvascu. Trenutno me zanima starenje, a eksperimentalni sistem koji koristim je vinska mušica – kaže Alić.

Na pitanje šta konkretno istražuje kaže da pokušava da nađe i opiše genetske, farmaceutske i dijetalne intervencije koje mogu da produže zdravi život kod mušice u nadi da bi one mogle pomoći da se održi dobro zdravlje kod ljudi.

Govoreći o genetičkim postignućima u funkciji ljudskog zdravlja te koliko genetika može biti zloupotrijebljena, Alić kaže da, kao i svaka druga nauka i genetika ima jako veliki potencijal.

– Kako će se taj potencijal iskoristiti ne zavisi samo od naučnika nego i od cijelog društva. U ovom trenutku, potrebno je korektno i tačno informisati javnost o sadašnjim istraživanjima i njihovim mogućim primjenama, i dobrim i lošim. Cijelo društvo, uključujući i naučnike, treba da se uključi u debatu o nauci i njenim plodovima – kaže genetičar Alić.

Ovaj Sarajlija s londonskom adresom zaposlenja, na pitanje je li teško biti stranac-profesor-predavač i istraživač na Univerzitetu u Londonu, skromno odgovara da nije teže nego drugima.

– Na fakultetu u Londonu sam upravo završio postdoktorat i fakultet mi je dao priliku da ostanem i osnujem svoju laboratoriju. Dio moga posla se tiče studenata na fakultetu, jer tu predajem i vodim mlade istraživače (magistri i doktoranti) – pojašnjava Alić.

Dodaje da i u Engleskoj i ostalim zemljama Zapada ima puno naučnika i svima njima je podjednako teško se probiti.

– Znanje i rad se cijene, ali i sreća je dosta važna – biti na pravom mjestu u pravom trenutku – kaže Alić.

O potrebi mladih da odu iz BiH gdje su kriteriji za zaposlenje i napredovanje nepotizam ili stranačka pripadnost, Alić kaže da je šteta da mladi nemaju šansu.

– U BiH ima puno mladih talentovanih ljudi i šteta je da nemaju prilike da se iskažu u samoj BiH, ali se nadam da će stvari krenuti nabolje – rekao je u razgovoru za Fenu genetičar Nazif Alić.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0