Nauka: Novi dokazi o porijeklu zlata na Zemlji Nauka: Novi dokazi o porijeklu zlata na Zemlji
Znanstvenici imaju nove dokaze o porijeklu zlata u svemiru pa tako i na Zemlji. Tvrde kako taj plemeniti metal nastaje pri sudaru neutronskih zvijezda... Nauka: Novi dokazi o porijeklu zlata na Zemlji

Znanstvenici imaju nove dokaze o porijeklu zlata u svemiru pa tako i na Zemlji. Tvrde kako taj plemeniti metal nastaje pri sudaru neutronskih zvijezda koje su zapravo mrtve jezgre nekadašnjih zvijezda, koje su u prošlosti eksplodirale u obliku supernove.

‘Možemo pobrojiti svo zlato u svemiru na osnovu tih sudara’, istaknuo je Edo Berger, astronom Centra za astrofiziku Harvard-Smithson. Berger je rezultate studije o sudarima neutronskih zvijezda i porijeklu zlata predao na objavu u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Prije se vjerovalo kako zlato nastaje pri supernovama zvijezda, no simulacije su pokazale kako je vrlo teško proizvesti zlato na takav način, istaknuo je Berger. Supernove možda proizvode samo djelić zlata u svemiru, no izgleda da sudari neutronskih zvijezda predstavljaju prevladavajući mehanizam proizvodnje zlata u svemiru.

Drugim riječima, znanstvenici vjeruju kako iz sudara dvaju neutronskih zvijezda, jedan od materijala koji se izbacuje u svemir, je i zlato – puno zlata.
Berger vjeruje kako takav sudar izbaci količinu zlata u svemir jednaku masi 10 Mjeseca, a vrijednost te količine zlata na današnjem tržištu iznosi oko 10 oktilijuna dolara (10.000.000.000.000.000.000.000.000.000).

‘Zlato i platina u našem prstenju, isto kao i uran u našim nuklearnim bombama i reaktorima, dijelići su neutronskih zvijezda, koji su nastali davno prije rođenja našeg Sunca’, pojasnio je Woolsey. Zlato ne samo da je dio Zemlje, već je sudjelovalo i u formiranju našeg Sunca.

Zlato koje je sudjelovalo u formiranju Zemlje, potonulo je u njezinu jezgru, no zlato koje čovjek nalazi blizu površine, donijeli su meteoriti, prije 200 milijuna godina.
Neutronske zvijezde su zapravo mrtve jezgre nekadašnjih zvijezda, koje su u prošlosti eksplodirale u obliku supernove. Berger i njegovi kolege proučavali su događaj u svemiru, kojeg su uzrokovale dvije neutronske zvijezde, svaka veličine grada Bostona i otprilike s 1,5 puta većom masom od našeg Sunca, prenosi CNN.

Vrteći se jedna oko druge velikom brzinom, te su dvije neutronske zvijezde udarile jedna u drugu i nakon njihovog sudara, nastala je crna rupa, a obje zvijezde su propale u nju.
Neutronske zvijezde se sudaraju jer njihova gravitacijska radijacija krade energiju iz njihovih orbita, pojasnio je Stan Woosley, astronom sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji nije sudjelovao u studiji. Dodao je kako te zvijezde podsjećaju na gigantske atomske jezgre, koje ako se sudare pri brzini blizu brzine svijetlosti, proizvode doista spektakularan sudar.

Izvor: Dnevnik.hr/Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0