Naučna istraživanja potvrdila: Zeleni čaj čuva zdravlje Naučna istraživanja potvrdila: Zeleni čaj čuva zdravlje
Predsjednik Udruženja fitoterapeuta Turske Ekrem Sezik tvrdi da je konzumiranje 4-5 šoljica zelenog čaja veoma jeftina, ali efikasna terapija u borbi protiv slobodnih radikala... Naučna istraživanja potvrdila: Zeleni čaj čuva zdravlje

Predsjednik Udruženja fitoterapeuta Turske Ekrem Sezik tvrdi da je konzumiranje 4-5 šoljica zelenog čaja veoma jeftina, ali efikasna terapija u borbi protiv slobodnih radikala koja štiti zdravlje srca i drugih vitalnih organa čovjeka, javlja Anadolija.

Naglašavajući da je veliki broj istraživanja potvrdio koristi konzumacije zelenog čaja po zdravlje srca, krvnih sudova, smanjenja lošeg holesterola, Sezik je kazao da su antioksidansi iz zelenog čaja korisni za prevenciju brojnih drugih bolesti, pa i karcinoma.

Ističući da je zeleni čaj jedan od najvažnijih pomagača za zdrav život čovjeka, Sezik je kazao da zeleni čaj sadrži i veoma korisne polifenole katehin, flavanon, kofein i teanin.

Sezik je u pisanoj formi objavio i preporuku za spravljanje zelenog čaja u kojoj je naglasio da u roku od pet minuta iz kesice čaja u ključalu vodu pređe dovoljna količina katehina i drugih korisnih sastojaka.

„Limunski sok dodatno pospješuje oslobađanje sastojaka iz kesice čaja. Kesicu čaja prelijte ključavom vodom i u šoljici ostavite pet minuta. Kesicu potom odstranite, a u vodi će već biti dovoljne količine ljekovitih sastojaka iz čaja”, navodi se u uputstvu Sezika.

Podsjetivši da su i nedavna istraživanja naučnika potvrdila da aminokiseline i kofein iz zelenog čaja pozitivno utiču na umne sposobnosti, Sezik je kazao da su istraživanja pokazala iste rezultate i na životinjama i ljudima i da se i dalje radi na sličnim eksperimentima.

Ukazujući na činjenicu da narodi Dalekog istoka prednjače u konzumaciji zelenog čaja, Sezik je kazao da su i brojna istraživanja rađena upravo u tom dijelu svijeta i da su sva pokazala da je riječ o toplom napitku koji smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja, oboljenja respiratornog trakta, prostate, smanjuje nivo holesterola i ima pozitivan efekt na metabolizam čovjeka.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0