Natron-Hayat ostvario pozitivno poslovanje: Uprkos poplavama, radnici ostali na poslu i dobili sve plaće Natron-Hayat ostvario pozitivno poslovanje: Uprkos poplavama, radnici ostali na poslu i dobili sve plaće
Fabrika Natron-Hayat, jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, protekle godine bila je pogođena kataklizmom koja joj je donijela veliku štetu. Uprkos svim... Natron-Hayat ostvario pozitivno poslovanje: Uprkos poplavama, radnici ostali na poslu i dobili sve plaće

Fabrika Natron-Hayat, jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, protekle godine bila je pogođena kataklizmom koja joj je donijela veliku štetu. Uprkos svim problemima, nakon nešto više od tri mjeseca aktivnog rada na saniranju štete, proizvodnja je nastavljena, a radnici su ostali na svojim radnim mjestima.

Poplave koje su zahvatile područje Maglaja u maju prošle godine u potpunosti su uništile proizvodnju ove fabrike, ali uprkos tome, u 2014. godini je ostvareno pozitivno poslovanje. U poplavama su uništene dvije glavne mašine koje su služile za proizvodnju papira, a svi radni kapaciteti su bili usmjereni na sanaciju opreme i pokušaje da se pokrene integralna proizvodnja. Borba radnika i menadžmenta trajala je 97 dana, nakon čega je ponovo uspostavljena proizvodnja.

U razgovoru za Klix.ba generalni direktor kompanije Natron Hayat Mehmet Eray Nasoz je kazao kako je uz nesebičnu podršku radnika i menadžmenta, čije su kuće također bile poplavljene u Maglaju, klijenata, ali i centralnog ureda koji je uložio veliki novac u proces oporavka, proizvodnja uspostavljena.

“Proces oporavka podrazumijevao je ponovno pokretanje glavnih proizvodnih postrojbi od napajanja strujom, vodom, postrojenja za proizvodnju celuloze, strojeva PM-3 i PM-4 za proizvodnju papira, sistema za prečišćavanje otpadnih voda i brojnih drugih pogona koji su bili bitni u tom trenutku, dok su ostali pokrenuti krajem 2014. godine”, izjavio je Nasoz.

Iako je situacija bila veoma teška jer je proizvodnja bila blokirana, otkaza nije bilo.

“Ponosno možemo reći da je sva radna snaga naše kompanije nastavila raditi, nijedan uposlenik nije izgubio posao, a sve plaće i doprinosi su bili isplaćeni na vrijeme. Mi smo uspjeli savladati posljedice ove stoljetne prirodne katastrofe koja je pogodila Maglaj i Natron-Hayat. Osim toga, ponosno možemo reći da smo u prošloj godini uz sve poteškoće ipak napravili pozitivne rezultate poslovanja”, dodao je Nasoz u razgovoru za naš portal.

Kompanija Natron-Hayat danas izgleda kao i prije poplava koje su se dogodile sredinom maja prošle godine. Svi pogoni su aktivni, proizvodnja papira i proizvoda od papira je nastavljena te je sve vraćeno u normalno stanje. Nasoz je na kraju razgovora kazao kako su planovi kompanije da prošire svoje poslovanje čime bi pružili bolji kvalitet i veću količinu proizvoda.

“Trenutno radimo na povećanju proizvodne stope naše celuloze i papira. Plan nam je da instaliramo novu mašinu za papir (PM-6) čime bismo povećali količinu i kvalitet celuloze, ali i sirovina koje mi proizvodimo”, zaključio je Nasoz.

Tekst u potpunosti prenešen sa portala: klix.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0