National Geographic: Sarajevo u top 20 destinacija za 2014. National Geographic: Sarajevo u top 20 destinacija za 2014.
National Geographic je izabrao Sarajevo među top 20 destinacija za 2014. godinu. Ovaj američki magazin je Sarajevo nazvao balkanskim urbanim feniksom. Novinar Alex Crevar... National Geographic: Sarajevo u top 20 destinacija za 2014.

National Geographic je izabrao Sarajevo među top 20 destinacija za 2014. godinu. Ovaj američki magazin je Sarajevo nazvao balkanskim urbanim feniksom.

Novinar Alex Crevar napisao je svoje impresije o Sarajevu za National Geographic. ”Savjetnici Franza Ferdinanda molili su ga da ne ide u Sarajevo. On ih nije poslušao. Poput mnogih prije i poslije njega, austrougarski nadvojvoda pogrešno je procijenio tamošnju regiju i njene ljude. Pucnjevi ispaljeni prije stotinu godina – 28. juna 1914. godine – u prijestolnici Bosne i Hercegovine uzrokovali su njegovu smrt i zapalili su fitilj za Prvi svjetski rat”, piše Crevar.

Svijet se nepovratno promijenio tog dana. Ali Sarajevo, koje je izdržalo tri razarajuća rata i izgradilo se pod šest nacionalnih zastava u sto godina, zadržalo je svoj karakter. Miris crne kafe koja se kuha u bakrenim posudama odiše Baščaršijom, bazarom iz vremena Osmanlija. Kujundžije i trgovci ćilimima cjenkaju se i šegače na kaldrmi. Secesionističke zgrade, podignute tokom austrougarske vladavine, smještene su u blizini munara.

Nazvan “najopasnijim gradom na svijetu” tokom rata 1990-ih godina, Sarajevo je trenutno među jednim od najsigurnijih prijestolnica u Evropi. Posjetioci – koji nisu više samo postratni znatiželjnici – šetaju prometnim ulicama do historijskih mjesta na kojima se mole muslimani, jevreji i kršćani. Renomirani Sarajevo Film Festival održava se svako ljeto. Turisti i lokalni stanovnici uživaju u planinarskim stazama na okolnim Dinaridima.

Preporod Sarajeva možda najbolje simbolizira dugo očekivana rekonstrukcija Vijećnice u kojoj se nalazi nacionalna biblioteka. Uništena, zajedno s još dva miliona knjiga 1992. godine, ova pseudomavarska znamenitost se treba svečano otvoriti tokom obilježavanja atentata na Franza Ferdinanda.

“Oči cijelog svijeta bit će uprte 2014. godine u Sarajevo. Ovaj put to neće biti zbog tragedije, već zbog nečeg potpuno novog”, rekao je gradonačelnik Ivo Komšić.

Savjeti National Geographica

Kada otići: Proljeće, ljeto i jesen (od aprila do oktobra) su općenito ugodni. U julu, najtoplijem mjesecu, prosječne temperature iznose oko 21 stepen. Skijanje je moguće na planini Jahorina, koja je bila jedna od domaćina Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Kako se kretati: Javni prijevoz (tramvaji, trojebusi i autobusi), taksi i hodanje su najbolji načini kretanja kroz grad. Autobusi i vozovi povezuju Sarajevo s drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Tokom skijaške sezone, autobusom se može doći iz Sarajeva na Jahorinu.

Gdje odsjesti: Hotel Bristol, u kojem se nalazi 186 soba, luksuzni je hotel na 12 spratova, a nalazi se samo pet minuta od starog dijela grada ako se ide taksijem ili besplatnim hotelskim prijevozom. Također, u hotelu se nalazi zatvoreni bazen, besplatan podzemni parking i mini frižider s besplatnim pićima u sobama. Hotel Michele je manje luksuzan, ali više šarmantan. Šest običnih soba i dvije gostinske ukrašene su starim namještajem.

Gdje jesti i piti: Svepristuna hrana na sarajevskim ulicama je pita. Naziv pite zavisi od toga čime je punjena, pa tako na meniju možete vidjeti burek (pita s mesom i lukom), krompirušu (pita s krompirom) i zeljanica (pita punjena špinatom).

Šta kupiti: Kazandžiluk je jedno od najstarijih zanata u Sarajevu, a potiče još iz 1489. godine. Kupite tradicionalne predmete od bakra kao što su posude za kafu, tanjire i čaše u radnjama u uskoj istoimenoj ulici Kazandžiluk.

Kulturološki savjet: Ispijanje kafe u Sarajevu se ne radi samo u prolazu. Potražite kafić koji služi tradicionalnu bosansku kafu kuhanu u bakrenoj posudi nazvanoj džezva uz koju se služi turski slatiš rahat lokum. Zatim se opustite i uživajte, ali nemojte zaboraviti pitati konobara kako pravilno promiješati kafu i kada treba ubaciti kocku šećera.

Zanimljiva činjenica: Iz Sarajeva, samo oko 20 minuta traje vožnja autobusom do sela Nahorevo, početnog odredišta za penjanje do najvećeg vodopada u BiH, Skakavca. Turistička agencija Green Visions nudi svoje vodiče do planinskog puta i vrha vodopada.

Savjet Alexa Crevara: Iako je planinarenje u okolici Sarajeva, koje je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984., popularnije svake godine, nagazne mine i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost. Potrebno je unajmiti vodiča, poput onih iz Green Visionsa, koji zaju kojim stazama se smije, a kojim ne smije ići.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0