Narodno zdravlje: Liječenje vodom, zrakom i suncem Narodno zdravlje: Liječenje vodom, zrakom i suncem
Voda je najzdravije i osvježavajuće piće. Za vanjsku je uporabu hladna voda nezamjenjivo sredstvo koje osvježava čitav organizam i nadoknađuje izgubljenu snagu. Ona povoljno... Narodno zdravlje: Liječenje vodom, zrakom i suncem

Voda je najzdravije i osvježavajuće piće. Za vanjsku je uporabu hladna voda nezamjenjivo sredstvo koje osvježava čitav organizam i nadoknađuje izgubljenu snagu. Ona povoljno djeluje na pravilno kolanje krvi, a čitavu energiju našem tijelu donosi krv. Stoga nam i treba biti prva briga pravilno kolanje krvi. Krv se zbog nahlade, ozljeda, prekomjernim radom i športom te uživanjem alkohola i drugih odveć jakih i žestokih jela i pića, a i u kasnijim godinama počinje grušati i ovapnjuje. Hladna voda ima moć poticati tjelesno tkivo i kapilare na bolji rad, pri čemu rasterećuje od rada srce, pluća, bubrege, crijeva i žlijezde, a time se sprječava grušanje krvi i ovapnjenje žila. Hladna pranja i polijevanja ne smiju se nikada poduzimati kada je čovjeku hladno niti u hladnom prostoru, a trajati ne smiju iz početka dulje od 5-6 sekundi te se postupno smiju protegnuti najviše na 4-5 minuta. Polijevanje tijela i hladna pranja treba poduzimati odmah izjutra, iz toplog kreveta, kada je tijelo ugrijano i odmoreno. Uporaba hladne vode izvanredno povoljno djeluje i na unutarnje organe, na rastapanje i izlučivanje otrovnih plinova i loših sokova iz tijela koji izlaze kroz očišćene pore.

Svakog se dana imaju jačem djelovanju vode podvrći drugi dijelovi tijela, jedan dan gornje, a drugi dan donje tijelo, inače se odviše krvi dovodi u isti dio tijela i to bi bilo štetno za zdravlje.

Nakon uporabe hladne vode mora se malo gimnasticirati ili se treba brzo obući i po svježem zraku brzo kretati. Slabi ljudi neka počnu s temperiranom vodom dok se ne priviknu, a nakon pranja neka legnu natrag u krevet pola sata i neka se dobro pokriju.

Odlomak iz knjige: “Narodno zdravlje”, Sadik Sadiković

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0