Narodno zdravlje: Blagodati hladne vode Narodno zdravlje: Blagodati hladne vode
Gaženje po hladnoj vodi Ljudima koji umno i tjelesno mnogo rade slijeva se od prevelikog napora odviše krvi u mozak, zbog čega nastupa neurozna... Narodno zdravlje: Blagodati hladne vode

Gaženje po hladnoj vodi

Ljudima koji umno i tjelesno mnogo rade slijeva se od prevelikog napora odviše krvi u mozak, zbog čega nastupa neurozna glavobolja, razne želučane bolesti i bolovi u nogama. Kada se dnevno, prije lijeganja u krevet, gazi po hladnoj vodi, otkloni se ta nevolja. Mozak se oslobodi pritiska krvi, glava postane lagana, tok misli slobodan i naskoro nastupa dobar san, pa se stoga preporučuje i ljudima koji trpe od nesanice. Osim toga, gaženje po hladnoj vodi povoljno djeluje na čitav živčani sustav jer otvrdnjava i jača živce, pospješuje izlučivanje otrovnih plinova i loših sokova, otklanja navalu krvi spram mozga i zbog toga rasterećuje srce, pluća i bubrege od prekomjernog rada.

Hladna polubanja

Preporučuje se ljudima koji su svojim zvanjem vezani na sjedenje, zbog čega je obnova i stvaranje krvi napušteno te onim ljudima koji trpe od navale krvi u glavu. Hladnim polubanjama mozak se oslobađa preobilne navale i grušanja krvi jer se krv odvodi u donje dijelove tijela i ovdje vrši pravilno kolanje.

Zbog hladnoće nadraže se probavne žlijezde crijeva, slezene, jetre i gušterače na bolji rad, zbog čega nastupa bolja i konačno uredna probava koja je prvi uvjet zdravlja. Hladne se polubanje gotovo svugdje s najboljim uspjehom upotrebljavaju za jačanje trbušnih mišića i živaca, kod raznih bolesti u trbuhu i u crijevima, protiv krvarenja, šuljeva krvavih i zatvorenih, ispadanja zadnjeg crijeva, oslabljenih mišića mokraćnih organa i čmara, bolesti maternice, bijelog cvijeta, protiv bljedobolje, velike temperature kod žena za vrijeme trudnoće i pri žestokom krvarenju za vrijeme mijene (menopauze) jer jačaju i oživljuju čitav tjelesni i živčani sustav. Hladne polubanje ne smiju se češće od dva puta tjedno uzeti, ne dulje od 5-10 sekundi uz pranje leđa i u dobro ugrijanom prostoru. Nakon banje treba odmah gimnasticirati, brzo se obući i po svježem se zraku brzo kretati. Slabe osobe neka legnu na sata u krevet, gdje ih treba dobro umotati i na noge staviti toplu ciglu ili vruću bocu.

Odlomak iz knjige: “Narodno zdravlje”, Sadik Sadiković

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0