Namirnice koje pozitivno utiču na rad srca Namirnice koje pozitivno utiču na rad srca
Znate li zašto psi imaju životni vijek samo 10-12 godina? To je zato što oni imaju vrlo veliki broj otkucaja srca. Velik broj otkucaja... Namirnice koje pozitivno utiču na rad srca

Znate li zašto psi imaju životni vijek samo 10-12 godina? To je zato što oni imaju vrlo veliki broj otkucaja srca. Velik broj otkucaja nije dobar za čovjeka.

Kada je vaš puls vrlo visok ili nepravilan, onda to znači da vaše srce nije zdravo. Veliki broj otkucaja srca je razlog za zabrinutost, baš kao i preskakanje ili lupanje srca. Kako bi riješili sve te probleme odjednom, morate jesti namirnica koje regulišu rad srca. Te zdrave namirnice imaju prirodnu umirujuće djelovanja na srce. Ovdje su neke od tih namirnica…

Jogurt.

Jogurt je dobar protiv lupanja srca jer sadrži mnogo vitamina B12. Bogate rezerve vitamina B12 pomažu živčanim stanicama da se razvijaju i da na taj način jačaju nervni sistem, koji je otporan na stres.
Banane.

Banane sadrže kalij u visokim iznosima. Kalij je elektrolit koji je neophodan za komunikaciju između mozga i srca. Prema tome, banane su namirnice koje regulišu rad srca.
Bijeli luk.

Bijeli luk je univerzalno prihvaćen kao začin izuzetno zdrav za srce. Alicin prisutan u češnjaku pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i oslobađa vas lošeg holesterola.
So.

Nije problem samo vleiki broj otkucaja srca. Ponekad, čak i mali broj otkucaja srca može biti problematičan. Slana hrana može vam pomoći da se rad srca stabilizira.
Orašasti plodovi.

Orašasti plodovi su puni zdravih mono – zasićenih masti koje štite srce od udara.
Tofu.

Kalcijem bogat tofu je vrlo koristan kada su u pitanju umirivanje palpitacija srca. Također je zdrav za srce jer ne sadrži loš holesterol.

 

Ribe.

Sve masne ribe osobito losos i pastrva sadrže omega – 3 masne kiseline. Ove omega – 3 masne kiseline su izuzetno zdrave za srce, jer sadrže dobar holesterol.
Grožđice.

Ravnoteža natrija i kalija u tijelu je izuzetno važna za održavanje zdravog srca. Grožđice su bogate kalijem, a siromašna natrijem. Dakle one su jedna od najboljih namirnica koje regulišu rad srca.
Zobena kaša.

Zobena kaša  je sjajan način da se oslobodite od štetnog holesterola na arterijama. Zobena kaša također je bogata omega -3 masnim kiselinama i na taj način pomaže vašem srcu da se stabilizirala.
Pepermint.

Pepermint se obično ne ubraja u hranu koja je zdrava za srce. No, prema drevnoj orijentalnoj medicini,  paprena metvica ojačat će mišiće srca i povećava cirkulaciju krvi u srce.

Izvor: Ljepota.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0