Namirnice koje pomažu da se naš mozak zadrži u najboljoj formi tokom dana Namirnice koje pomažu da se naš mozak zadrži u najboljoj formi tokom dana
U nedavnom istraživanju, 77 posto ispitanika otkrilo je da bi jeli određenu hranu kad bi znali da ona ima pozitivan uticaj na njihovu kreativnost.Postoje... Namirnice koje pomažu da se naš mozak zadrži u najboljoj formi tokom dana

U nedavnom istraživanju, 77 posto ispitanika otkrilo je da bi jeli određenu hranu kad bi znali da ona ima pozitivan uticaj na njihovu kreativnost.Postoje namirnice koje pomažu da se naš mozak što duže tokom dana zadrži u najboljoj formi. 

 

 

 

1. Tamna čokolada

Flavanoli koji se nalaze u kakau rezultuju porastom protoka krvi prema mozgu svaki put kad uzmeš komadić tamne čokolade. Tako ti ona može pomoći da se osjećaš budnijom te da lakše rješiš teže zadatke. No, ni s tim ne treba pretjerivati, upozoravaju stručnjaci.

2. Agrumi

Malo britansko istraživanje otkrilo je kako samo mirisanje ovog voća može stimulirati budnost. No uvijek ga je bolje pojesti, zbog vitamina koje sadrže u sebi.

3. Voda

Više ne govorimo o hrani, no na ovom popisu svakako se morala naći i voda. Svaki dio tvog tijela itekako pati kad mu nedostaje tekućine, uključujući i mozak. Nedovoljno vode tokom dana u organizmu dovodi do umanjivanja koncentracije i kratkoročnog pamćenja, prenosi Psychology Today.

4. Kafa ili čaj

Svako ko ima ritual jutarnjeg ispijanja kafe zna da je ovo istina: kofein dolazi kao injekcija budnosti i energije. Osim toga, kofein ima i druge prednosti, a među ostalim podstiče i naše kognitivne performanse, koncentraciju i fokusiranost. Za sve one koji nisu kavoljupci, istraživanja su pokazala da jednake učinke ima i čaj.

Izvor: Index.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0