Namirnica koje žena treba konzumirati tokom trudnoće Namirnica koje žena treba konzumirati tokom trudnoće
Tokom trudnoće, majka treba konzumirati zdravu hranu koja je puna proteina i hranjivih materija. Stručnjaci kažu da ono što vi jedete, jede i beba,... Namirnica koje žena treba konzumirati tokom trudnoće

Tokom trudnoće, majka treba konzumirati zdravu hranu koja je puna proteina i hranjivih materija. Stručnjaci kažu da ono što vi jedete, jede i beba, pa je zbog toga za trudnicu bitno da jede odgovarajuću hranu tokom trudnoće, posebno u prva tri mjeseca.

Zdrava ishrana treba da se sastoji od povrća, voća i ribe. Namirnice poput ovih pomoći će vam da povećate razvoj fetusovog mozga.

Ovo su neke od namirnica koje žena treba konzumirati tokom trudnoće.

Lisnato povrće

Tokom trudnoće, jedna od glavnih stvari koje trudnice trebaju slijediti u svojoj ishrani jeste da ubace lisnato povrće poput špinata i brokule u svakodnevni jelovnik. Ovo lisnato povrće sadrži gvožđe i kalcijum koji su neophodni za razvoj mozga fetusa.

Agrumi

Kada je u pitanju razvoj mozga fetusa, trudnice bi trebale svakodnevno konzumirati barem jedan plod citrusa. Agrumi poput narandže i grejpa su neki od najboljih plodova za dodavanje u vašu dnevnu ishranu.

Jetrica

Većina trudnica nema dovoljno gvožđa. Stoga, ako želite da vaše dijete razvije mozak, pojedite jetricu jednom u sedam dana.

Piletina

Ovo nemasno meso ima dobru količinu gvožđa koje je dobro za razvoj mozga fetusa.

Riba

Ribe kao što su srdele, skuše i losos imaju najviše omega- 3 masne kiselina što je dobro konzumirati tokom trudnoće. Trudnice bi trebale konzumirati omega – 3 masne kiseline dva puta u sedam dana, kako bi poboljšali razvoj mozga fetusa.

Žumanjak

Mnogi ne vole žumanjak, ali je ono dobro za trudnice. Žumanjcu sadrži kolin koji je jedan od najvažnijih novootkrivenih B vitamina koji je dobar za razvoj mozga fetusa.

Kupus

Svako jelo koje sadrži kupus je dobro za razvoj mozga fetusa. Kupus je bogat izvor folne kiseline koja je dobra za žene u trudnoći.

Jogurt

Jedna od najboljih proteinskih namirnica koje trudnica trebaju dodati njihovoj svakodnevnoj ishrani je jogurt. Kremasti jogurt sadrži puno proteina i kalcijuma koji su dobri za razvoj mozga djeteta.

Orasi

Orasi će učiniti čuda za žene tokom trudnoće. Orasi sadrže visoku količinu biljnih omega -3 masnih kiselina koje su dobre za razvoj mozga fetusa.

Bobice

Šaka bobičastog voća poput borovnice, jagoda i malina će povećati nivo inteligencije vaše bebe. Trudnice bi trebale konzumirati jedan od oblika bobica u toku svoje trudnoće.

Izvor: ljepota.ba

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0