Nakon 550 godina bosanska kraljevska zastava ponovo na Bobovcu Nakon 550 godina bosanska kraljevska zastava ponovo na Bobovcu
Nakon 550 godina bosanska kraljevska zastava zavihorila se ponovo na zidinama kraljevskog grada Bobovca, mjestu stolovanja srednjovjekovnih bosanskih vladara. Rezultat je to inicijative članova... Nakon 550 godina bosanska kraljevska zastava ponovo na Bobovcu

Nakon 550 godina bosanska kraljevska zastava zavihorila se ponovo na zidinama kraljevskog grada Bobovca, mjestu stolovanja srednjovjekovnih bosanskih vladara.

Rezultat je to inicijative članova Facebook grupe “Kraljevina Bosna” i neformalne građanske inicijative AntiDayton koji su sašili i postavili zastavu.

– Naš najjači motiv, kao običnih građana Bosne i Hercegovine, jeste obilježavanje 550. godišnjice pada Bobovca i Kraljevine Bosne pod osmanlijsku vlast, kada je naša kraljevska zastava skinuta s Bobovca. Ovaj grad je bio mjesto gdje se čuvala bosanska kruna i bio je stolni grad bosanskih vladara od prve polovine XIV vijeka do pada Kraljevine Bosne pod vlast Osmanlija – kazao je Feni jedan od organizatora inicijative Amir Knežević.

Dodao je da je zastava rekonstruirana po ugledu na prikaz zastave na pečatu kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića.

Facebook grupa “Kraljevina Bosna” i neformalna građanska inicijativa AntiDayton  smatraju da ovo treba biti primjer nemarnim vlastima u Bosni i Hercegovini, te institucijama odgovornim za promociju i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa da ” počnu raditi svoj posao” na podizanju svijesti o bh. kulturno-historijskom naslijeđu i vraćanju dostojanstva BiH.

– Ovo je bio prikladan način da građanima BiH prvi put predstavimo ovu zastavu te ih podsjetimo da trebaju biti ponosni na bogato naslijeđe ove zemlje koje pripada građanima Bosne i Hercegovine – naglasio je Knežević te građanima čestitao  Dan državnosti BiH, 25. novembar.

Akciju su proveli Alen Mahović, Amir Knežević, Sabina Trnka i Mehmed Kurbegović (članovi Facebook grupe Kraljevina Bosna), Nihad Aličković (predstavnik građanske inicijative AntiDayton) i Mevlida Štrbo (krojačica).

Položaj Bobovca i konfiguracija terena je omogućavao odbranu i bio je vojno i administrativno sjedište bosanskih kraljeva uz Kraljevu Sutjesku, koja je bila bez utvrda i imala više administrativno-politički značaj.

U njemu se čuvala bosanska kraljevska kruna. Tu se nalazila i kraljevska grobna kapela za koju se pretpostavlja da je kralj Stjepan Ostoja naredio da se stara bobovačka crkva preuredi za tu svrhu. U njoj su bila sahranjena tri bosanska kralja Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš Kotromanić.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0