Najvažnija stvar koju trebate činiti želite li aktivnu i zdraviju djecu Najvažnija stvar koju trebate činiti želite li aktivnu i zdraviju djecu
Ako želite da vam djeca budu aktivnija, onda ih vi u tome trebate poticati i pokazati vlastitim primjerom, sugerira kanadska studija. U istraživanju je... Najvažnija stvar koju trebate činiti želite li aktivnu i zdraviju djecu

Ako želite da vam djeca budu aktivnija, onda ih vi u tome trebate poticati i pokazati vlastitim primjerom, sugerira kanadska studija.

U istraživanju je sudjelovalo 1355 djece i njihovi roditelji, koji su devet dana nosili pedometre kako bi se vidjelo koliko su fizički aktivni.

Pokazalo se da roditelji koji su bili najaktivniji i poticali djecu na vježbanje imali najaktivniju djecu. Također se pokazalo da se djeca više kreću danima kada imaju školu nego vikendom te da su dječaci aktivniji od djevojčica.

‘Roditelji igraju važnu ulogu u oblikovanju ponašanja djece, a njihovo poticanje na fizičke aktivnosti povećava razinu aktivnosti kod djece’, kaže Kerry Vander Ploeg, voditeljica istraživanja sa Sveučilišta Alberta u Edmontonu.

Profesorica Louise Bauer, pedijatrica u Dječjoj bolnici u Westmeadu, ističe kako je ovo istraživanje još jedan podsjetnik koliko su roditelji važni kao uzori za djecu kada je u pitanju zdravlje.

‘Koliko god organizirani sportovi bili super, to nije jedini način da djeca budu aktivna. Roditelji s djecom trebaju odlaziti u šetnje, na plivanje ili se vani s njima igrati s loptom. Ako vide da su roditelji aktivni, i oni će se tako ponašati jer će im to biti normalno.’

Profesorica Bauer ističe da za dobru tjelesnu kondiciju nije potreban novac, jer su sve te aktivnosti besplatne.

Jednako je važno ograničiti vrijeme pred ekranom. ‘Ne bi trebli provoditi više od dva sata pred ekranom.’

Opet, i u tome roditelji trebaju učiti djecu vlastitim primjerom – ako roditelji stalno gledaju TV, i djeca će. Ako roditelji djeci olakšavaju da budu aktivna, i bit će aktivna.

Studija je objavljena u BMC Public Healthu.

Izvor: Magazin.hr/ninemsn.com.au

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0