Najpozitivnije bh ličnosti u 2013. godini Najpozitivnije bh ličnosti u 2013. godini
Dok se na izmaku 2013. godine najviše pažnje poklanja događajima koji su obilježili ovu godinu, novinari Anadolije su istražili ko su najuspješniji mladi i... Najpozitivnije bh ličnosti u 2013. godini

Dok se na izmaku 2013. godine najviše pažnje poklanja događajima koji su obilježili ovu godinu, novinari Anadolije su istražili ko su najuspješniji mladi i talentovani Bosanci i Hercegovci koji su u 2013. godini ostvarili afirmaciju, ostvarujući vrhunske rezultate u obrazovanju, biznisu, politici, sportu i drugim poljima u raznim dijelovima svijeta od Amerike do Australije.

Najsvježiji primjer je zasigurno mlada Bosanka Anesa Kajtazović (27), poslanica parlamenta američke savezne države Iowe, koja je ove godine u utrci za mandat u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Bišćanka u utrci za američki Kongres

ko-su-mladi-bosanci-i-hercegovci-koji-su-odusevili-svijet-u-2013-inovatori-inzinjeri-ljepotice-i-zmajevi

Ova rođena Bišćanka s 24 godine je ušla u parlament Iowe, a sada, tri godine kasnije, već je duboko u kampanji za člana Kongresa koja traje do 31. decembra ove godine. Kajtazović za sebe kaže da je najbolji primjer “američkog sna”.

Mlada bosanka najbolja učenica u Australiji

Nakon nje slijedi i sedamnaestogodišnja Nejra Mandžić, talentovana djevojka iz Melbourna u Australiji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koja je dobila nagradu “DUX” koja u toj zemlji predstavlja najprestižniju nagradu u oblasti obrazovanja i nauke.

Naime, australski mediji navode kako je ova mlada djevojka na završnim ispitima osvojila ukupno 95,15 od mogućih 100 bodova, što je najveći uspjeh na nivou Australije i uvjerljivo najbolji rezultat u srednjoj školi “Carwata Secondary College” koju pohađa.

Kćerka je univerzitetskog profesora i publiciste Habiba Mandžića, koji je iz Srebrenice i koji više od dvije decenije živi i radi u Australiji, prenio je list ”Preporod”, glasilo Islamske zajednice u BiH. Nejra je, podsjeća list, rođena 1996. godine u Melbournu, a osnovnu školu “Harrisfield Primary School” završila je odličnim uspjehom i bila učenik generacije.

Mate Rimac (24) porijeklom iz Livna zadivio je svijet nakon što je konstruirao najbrži električni automobil koji razvija brzinu do 305 kilometara na sat i ima preko hiljadu konjskih snaga.

Još jedan uspješan Bosanac je zasigurno i Sarajlija Amil Hota koji se nalazi na čelu firme „Blumberry” koji je vodio izbornu kampanju njemačke kancelarke Angele Merkel. Sarajlija Amil Hota je rođen 1979. godine i radi u firmi koja ima poznate klijente poput “Volswagena”

Nakon petogodišnjeg boravka u Austriji, Hota se u Sarajevo vratio 1997. godine i diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Studije je okončao 2008. godine i diplomirao je kao savjetnik za odnose s javnošću na German Press Academy u Berlinu. Radio je i kao konsultant Honde, Vodafona, Deutsche Banke, Loewe, WILO-a i drugih. Od 2011. je na čelu odjela za konsalting u Blumberryju, a 2012. godine postao je generalni direktor Blumberryja.

Dvadesetšestogodišnja Sana Alajmović je još jedna Bosanka koja ostvaruje fenomenalne rezultate van Bosne i Hercegovine. Porijeklom je iz Olova, a od 1992. godine živi u Švedskoj. Ona je ove godina, prema izboru tamošnjih najtiražnijih poslovnih novina “Veckans Affarer” svrstana među 101 najuspješnijeg super talenta iz oblasti poduzetništva u ovoj zemlji.

Sani je, prema ocjeni uredništva lista koji tokom cijele godine istražuje najuspješnije mlade talente, pripalo 73. mjesto. Ova Olovljanka, kćerka poznatog olovskog ljekara Senahida, u Štokholmu je diplomirala ekonomiju, a potom psihologiju i filozofiju. U dosadašnjoj karijeri radila je za mnoga švedska privredna predstavništva u SAD-u, a lani je organizirala švedsko-američki samit koji svake godine okuplja najveće svjetske lidere iz finansijskog sektora.

Bosanac u kompaniji Google

Sarajlija Alvin Abdagić dobio je posao u jednoj od najpoznatijih svjetskih kompanija Google.

Alvin je diplomirao na Odsjeku za automatiku i elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, gdje je trenutno na doktorskom studiju. Na istom fakultetu je protekle dvije godine radio kao asistent. Sada je dobio poziv internetskog giganta, kompanije Google da radi za njih. Alvin se još dok je pohađao srednju školu takmičio u informatici i redovno učestvovao na informatičkim olimpijadama, gdje je osvojio brojne medalje.

Također, sljedeći primjer je Sarajlija Nazif Alić, biolog, genetičar, koji je zaposlen kao istraživač u Londonu na University College, gdje dijelom radi i kao predavač. Rođen 1976. godine, Alić je pohađao gimnaziju najprije u rodnom Sarajevu, a onda u Francuskoj i Sidneju. Fakultet biologije i doktorat završio je u Sidneju na University of New South Wales. U sklopu svojih naučnih istraživanja pokušava da nađe i opiše genetske, farmaceutske i dijetalne intervencije koje mogu da produže zdravi život kod mušice u nadi da bi one mogle pomoći da se održi dobro zdravlje kod ljudi.

Tuzlak priča 70 jezika svijeta

ko-su-mladi-bosanci-i-hercegovci-koji-su-odusevili-svijet-u-2013-inovatori-inzinjeri-ljepotice-i-zmajevi_1_764
Tu nije kraj jer među najuspješnijim mladih Bosancima i Hercegovcima u svijetu je i Tuzlak Muhamed Mešić koji tečno govori 12 jezika, a sporazumijeva se na još 61 jeziku svijeta. Jezički genije Muhamed Mešić ima 29 godina i govori više od 70 jezika svijeta – od hebrejskog do yiddisha, od baskijskog do kinyarwanda, a jezike kao što su engleski, njemački, grčki ili turski savladao je još kao dijete. Rođen je u Tuzli 1984, a već sa 26 godina govorio je 56 jezika.

Muhamed je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 zemlje na četiri kontinenta, kao vođa projekata Brainswork grupe, projekt menadžer British Councila, lični savjetnik predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova i savjetnik gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. Trenutno živi i radi u glavnom gradu Austrije, Beču, gdje vodi pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji.

Među uspješnim Bosancima na globalnom nivou su sigurno i fizičari iz srednjih škola u BiH koji su na Internacionalnoj olimpijadi u Kopenhagenu osvojili bronzanu medalju i tri pohvale. Naime, Nudžeim Selimović, učenik trećeg razreda Međunarodne srednje škole iz Sarajeva, osvojio je bronzanu medalju. Pohvale su osvojili Slavko Ivanović (Gimnazija “Petar Kočić” Zvornik), Enes Kriještorac (Bošnjačka gimnazija Sarajevo), Suad Krilašević (Druga gimnazija Sarajevo), a takmičio se i Benjamin Ćerimagić (Gimnazija “Mustafa Novalić” Gradačac).

Mnogi će se možda iznenaditi, ali činjenica je da na dizajnu sljedeće generacije atraktivnog Fordovog “mustanga” upravo radi Bosanac Kemal Curić rodom iz Sarajeva. Kemal Curić je rođen 1978. godine i radi u Fordu na sljedećoj generaciji “mustanga”. Curić je do sada zaslužan za interijere Fordova “kuga”, “ka” i “fieste”. On je 1995. godine kao izbjeglica otišao u Njemačku.

Osim njega, jedan od uspješnih Bosanaca je i Nedžad Mujčinović koji radi za Opel. Zanimljiv je i Ernesto Rupar koji je rođen u Njemačkoj, od oca Mostarca i majke Vojvođanke. Radio je u Mercedesu, Grupi GM, SAAB-u i Fordu. Sarajlija Mladen Barbarić je, također, je diplomirao u Detroitu, a već na drugoj godini studija počeo je raditi za Ford.

Najljepša žena svijeta – Aida Đapo’

ko-su-mladi-bosanci-i-hercegovci-koji-su-odusevili-svijet-u-2013-inovatori-inzinjeri-ljepotice-i-zmajevi_2_17507

Naime, prema izboru portala Beautiful Women, titula najljepše žene svijeta u 2013. godini pripala je zanosnoj plavookoj ljepotici Iddi Van Munster, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a pravo joj je ime Aida Đapo. Mlada je Aida iza sebe ostavila 50 ljepotica, uključujući i Monicu Bellucci, Megan Fox, Adrianu Limu, Evu Mendes…

Također, američki portal Beautiful Women Pedia proglasio je Bosanku Sonju Zekić (26) najljepšom prirodnom ženom na svijetu za 2013. godinu.

Sonja, koja je porijeklom iz Žepča, se od 18. godine bavi modelingom, a već nekoliko godina živi u Sarajevu, gdje je završila Ekonomski fakultet i radi u struci. Dosad se pojavljivala u nekoliko muzičkih spotova, a prošle je godine ostvarila značajan uspjeh na takmičenju Gentleman's Choicea, na kojem je njen profil sa fotografijama pogledan više od pet miliona puta. Američki portal je za Sonju napisao da je ona odličan primjer lijepe i prirodne djevojke.

Bosanci i Hercegovci među najboljim fudbalerima

Ugledni britanski dnevnik “The Guardian” i ove godine je napravio listu od 100 najboljih fudbalera na svijetu. Do sada su otkrili 90 imena, a deset naboljih bit će poznato sutra. O svemu odlučuje panel od 15 fudbalskih stručnjaka. Među 90 objavljenih imena su i dva reprezentativca BiH, i to: Asmir Begović i Miralem Pjanić.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0