Najljepše plaže Dalmacije Najljepše plaže Dalmacije
Najljepše plaže Dalmacije koje oduzimaju dah. Ukoliko ste se odlučili za Dalmaciju evo nekoliko plaža, a vi odaberite koja je Vaša. Duž 5.835 km Jadranske... Najljepše plaže Dalmacije

Najljepše plaže Dalmacije koje oduzimaju dah. Ukoliko ste se odlučili za Dalmaciju evo nekoliko plaža, a vi odaberite koja je Vaša. Duž 5.835 km Jadranske obale nalaze se prekrasne plaže idealne za savršen odmor.  Možete uživati u plitkim pješčanim i šljunčanim plažama sa djecom, u romantičnim i skrivenim uvalama ili pak na plažama sa zabavnim sadržajima i noćnim provodima.  Većina plaža u Hrvatskoj je kamenita i šljunčana dok je manji broj pješčanih plaža.

Sakarun

Sakarun

Sakarun

Smještena na sjevernoj strani Dugog otoka, karakteristična po bijelom pijesku i tirkiznome moru, Sakarun je najljepša plaža zadarske rivijere i jedna od najljepših divljih plaža na Jadranu. Obožavaju je nautičari koji u širokoj uvali imaju osiguran plutajući vez, a dolazak kopnom moguć je trajektom iz Zadra preko Božave (10 km), odnosno brodom ili katamaranom preko Sali (40 km). Iz Božave do Sakaruna može se doći turističkim vlakićem koji kreće svakih pola sata. Plaža je duga oko 800 metara, a 250 metara od obale dubina ne prelazi 3,5 metara, što je čini pogodnom za kupače svih uzrasta. Specifičnost su plaže brojne podmorske vrulje zbog kojih je kupanje u biserno čistom moru i za najvećih temperatura posebno osvježenje. Plažu obrubljuje gusta borova šuma, pogodna za bijeg od sunca i objedovanje u malom skrivenom restorančiću. Hotel “Božava” na plaži drži lounge & cocktail bar, suncobrani i ležaljke iznajmljuju se za 10 kuna dnevno, a u neposrednoj blizini plaže nalazi se i veliko parkiralište.

Kraljičina plaža

Kraljičina plaža

Kraljičina plaža

Ninska laguna ima više od 8000 metara pješčanih plaža, a najljepšom se smatra 3,5 kilometara duga Kraljičina plaža. Od kraljevskoga grada Nina udaljena je samo 400 metara pa se do nje može doći iz grada šetnjom uz obalu. Ime je dobila po legendi o supruzi prvog hrvatskog kralja Tomislava koja je voljela uživati u čarima ninske lagune u rijetkim trenucima obiteljskog opuštanja. Atmosfera lagune, pijesak, vegetacija poput parka prirode, šaš, bujna biljna i životinjska staništa, u kombinaciji s metalnosivim masivom Velebita u pozadini, Kraljičinu plažu čine jedinstvenom na našoj obali, kao da niste u Dalmaciji. Do plaže se može doći automobilom koji se može ostaviti na tri obližnja parkirališta s više od 500 mjesta. Parkiranje naplaćuje komunalna tvrtka, a na samoj plaži iznajmljuju se suncobrani i ležaljke, po 20-30 kuna, i pedaline. Zbog plitkog i toplog čistog mora, Kraljičina plaža je idealno obiteljsko kupalište, pogotovo za roditelje s malom djecom. Jedan dio plaže posebno je uređen za bebe, a nedavno je uređen i pristup za invalide u dužini 500 metara. Plaža ima tuševe, javni zahod, četiri kafića, tri zalogajnice brze hrane, a u blizini je i pizzeria. Cijene se kreću od 20 kuna za hot-dog, pa naviše.

Dražica

Dražica

Dražica

Gradska plaža Dražica udaljena je od centra Biograda pet minuta ugodnom šetnjom zmijolikim lungomarom u hladovini stoljetnih borova. Posuta sitnim šljunkom, proteže se u smjeru istoka nekih 300 metara. Široka na kopnu, čistog mora i bogato opremljena različitim sadržajima, Dražica pruža dovoljno mjesta za kupanje i zabavu svim uzrastima i kategorijama korisnika. Dražicom upravlja komunalno društvo koje je na plaži postavilo automate za žvakaće i tuševe s naplatom (jedna kuna), po čemu je jedinstveno na zadarskoj rivijeri, a izrađen je i poseban pristup za osobe s invaliditetom. Na plaži se iznajmljuju suncobrani, ležaljke, pedaline, skuteri, a tu su i razni zabavni sadržaji, poput aquagana, trampolina, odbojke na pijesku ili glisera s padobranom. Plaža je s morske strane zaštićena plutačama, na njoj svakodnevno dežura tim iskusnih spasilaca u skladu sa standardima nositeljice Plave zastave. Duž šetnice i unutar šume uredno su postavljeni štandovi sa širokom ponudom, od autohtonih proizvoda i domaćih delicija do kioska s brzom hranom, suvenirnica, slastičarnica, trgovina mješovitom robom… Kugla sladoleda je sedam kuna, feta pizze 15 kuna, a hamburgeri su od 25 do 30 kuna.

Plava plaža

Plava plaža

Plava plaža

Mnogim stihovima opjevana, Plava plaža najomiljenije je kupalište u Vodicama. Pitoma duga uvala, sjena borova i tamarisa, bistro i čisto more, tuševi, dostupnost invalidnim osobama… već šestu su godinu zaredom plaži osigurali Plavu zastavu, a budući da je bogata brojnim sadržajima, posjećena je od jutra do večeri. I kad se plažni prostor posve isprazni, ljudi se šetaju uz Plavu plažu u svako doba. Uređena šetnica duž obale, uz to, nezaobilazno je odredište rekreativaca i joggera. Rijetki Vodičani i njihovi gosti do Plave plaže dolaze vozilom, iako je parkiralište u neposrednoj blizini, a cijena parkirališnog sata je pet kuna (poludnevna je 20, a dnevna karta stoji 45 kuna). Plaža je, zapravo, u samom gradu, pet minuta lagane šetnje od središnjeg vodičkog trga, pa se ni jedan gost ne može požaliti na bogatstvo ugostiteljske ponude. Na korak od mista, kako kažu Vodičani, brojni su restorani, bifei, caffe barovi… A na samoj plaži zabava je osigurana u aquaparku (pola sata naplaćuje se 40, sat 50, a cijeli dan 120 kuna), na dječjem igralištu, mogu se unajmiti sandoline i pedaline (sat je 50, a pola sata 30 kuna), iskoristiti ponudu masaže (ovisno o tretmanu, stoji od 100 do 400 kuna) ili posjetiti obližnji ronilački centar. Ni dnevni najam ležaljke (25 kuna) i suncobrana (15 kuna) nije pretjerano skup, pa Plava plaža s razlogom iz godine u godinu zadržava primat najposjećenije u Vodicama.

Zrće

 

Zrće

Zrće

Jedna od najljepših plaža na otoku Pagu jest daleko poznata plaža Zrće. Smještena u istoimenoj uvali na sjeveroistoku otoka i udaljena 2,5 kilometara od Novalje, Zrće slovi za najatraktivniju i najpopularniju plažu na Jadranu. Iako Novalja pripada Ličko-senjskoj županiji, Zrće se nalazi na samoj granici sa Zadarskom županijom, točnije općinom Kolan, zbog čega se uobičajeno predstavlja kao dio paške, odnosno zadarske rivijere. Zahvaljujući brojnim klubovima − na novaljskoj i kolanskoj strani Zrća − u kojima zabave traju 24 sata, te širokoj ponudi sportskih i rekreativnih sadržaja, ali i čistom moru i uređenoj obali, Zrće je plaža namijenjena svim uzrastima. Ipak je najviše preferiraju mladi i oni koji se tako osjećaju. Plaža je karakteristična po bijelim oblucima pravilnih oblika i strmom spuštanju morskoga dna, pa je već nekoliko metara od obale more dosta duboko. Svojom prirodnom ljepotom, sadržajima i opremljenošću Zrće zadovoljava sve kriterije Plave zastave od 2002. godine. U špici sezone na njoj može stati i do nekoliko tisuća kupača. Plaža je opremljena tuševima, zahodom, spasilačkom službom, sadrži objekte prilagođene invalidima, telefone, a tu je i čitav niz raznih rekreativnih i zabavnih sadržaje kao što su: odbojka na pijesku, skuteri na vodi, sky lift, skuteri, rent-a-boat, ležaljke, suncobrani, tobogani, te različita i kvalitetna ugostiteljska ponuda.

Zlatni rat

Zlatni rat

Zlatni rat

Plaža Zlatni rat nije samo turistički simbol Bol, nego i zaštitni znak hrvatskog turizma. Zbog svoje ljepote i jedinstvenosti, često zauzima naslovnice svjetskih listova, kataloga i brošura. U svim svjetskim relevantnim anketama uvijek zauzima sam vrh. Ona sve više postaje i vrijednosni simbol hrvatskoga turizma.
Plaža Zlatni rat se poput jezičca pruža gotovo pola kilometara okomito u more. Ujedno je i prirodni fenomen, jer nigdje na svijetu nema takve plaže koja okomito dira obalu dok njezin vršak stalno mijenja oblik, naginjući se pod utjecajem valova i morskih struja na jednu ili drugu stranu. Na plaži Zlatni rat vijori se Plava zastava, a spasilačke službe ulijevaju sigurnost i onima koji se u moru ne snalaze najbolje. Nudi se mnoštvo mogućnosti korištenja sportova na moru. Ležaljke se iznajmljuju po 50 kuna za cjelodnevno korištenje, a po istoj se cijeni nude i suncobrani. Što se tiče jela, nude se ona gotova i ona po narudžbi, po sistemu samoposluživanja ili uz klasično posluživanje. Od Bola do plaže Zlatni rat može se stići morskim putem, odnosno brodicama ili kopnom uz pomoć turističkog vlaka. Do Zlatnoga rata vozi osam brodica, a cijena prijevoza iznosi 15 kuna po osobi u jednome smjeru. Za istu cijenu do Zlatnoga rata može se stići turističkim vlakom. Uz to, turistički vlak besplatno prevozi djecu do sedam godina, a ona od sedam do 14 godina plaćaju sedam kuna. Uokolo plaže Zlatni rat ima više parkirališta, a dnevna karta stoji 60 kuna. Među bijelim oblucima plaže Zlatni rat nalazi se i kamen sreće, a riječ je o školjci u obliku poklopca morskoga puža. Legenda govori da osoba koja pronađe tu školjku postaje i ostaje miljenikom sreće čitavoga života.

Nugal

Nugal

Nugal

Tko jednom posjeti plažu Nugal, teško će je zamijeniti nekom drugom. Nalazi se na rubu pošumljenog parka poluotoka Osejava prema Tučepima i do nje se iz grada pješači šumskim putom uz more oko pola sata. Svi kupači kažu: isplati se! Plaža nije uređena i organizirana, ali šarm njezine netaknute prirode nadoknađuje sve nedostajuće sadržaje suvremene civilizacije. Odsjaj visokih okomitih stijena s borovim stablima razlio je zeleno-azurnu boju u more. Bijeli šljunak postao je u Nuglu raj za naturiste, ali i za one u kupaćim kostimima. Zaljubljenici u Nugal brinu se o čistoći plaže, a u posljednje vrijeme Nijemac sa stanom u Makarskoj. Kad se vreće za otpatke napune, javi Turističkoj zajednici, koja onda brodom organizira odvoženje.

Omiš

Omiš

Omiš

Prilog o najljepšim dalmatinskim plažama omiški bi kraj praktički sam mogao napuniti. Ipak, ima jedna posebna. Velika je, pješčana, najveća na području od Splita do Makarske, a opet nekako podcijenjena. Omišani je, naravno, zovu Velika plaža, no u službenim je knjigama zavedena kao plaža Punta. Nalazi se − gdje toga ima! − u središtu grada, svima pred očima, pa vam, odakle god krenuli, ne treba više od nekoliko minuta da biste do nje stigli. A ispred nje se plićak i plavetnilo izmjenjuju u omjeru koji opisuje lijepa stara dalmatinska riječ − taman.
Duga je 400 metara, a da biste je pronašli, ne treba vam ni GPS ni propitkivanje lokalaca. Ponuda je klasična. Sve što je dalmatinski poduzetnik zamislio, tamo se može naći. Jahanje na banani (10 minuta − 30 kuna), glisiranje skuterima (10 minuta − 150 kuna), paćenje na pedalini (60 minuta − 50 kuna), vožnja polupodmornicom (30 minuta − 70 kuna), skakanje u balonima (5 minuta − 20 kuna), potezanje padobranom (10 minuta − 250 kuna), lizanje sladoleda (kugla − 6 kuna), srkanje piva (pola litre točenoga − 17 kuna), ležaljka (čitav dan − 25 kuna), suncobran (čitav dan − 20 kuna), kamenčići za pridržavanje ručnika (četiri komada − besplatno), a tu su još i spasilačka služba, rampa za invalidne osobe, kabine za presvlačenje, teren za odbojku, besplatno tuširanje, “Gusarska konoba”, trikotaža “Galeb”…

Veliki Žali

Veliki Žali

Veliki Žali

Plaža Veliki Žali nalazi se tridesetak kilometara zapadno od Dubrovnika, u neposrednoj blizini naselja Brsečine. Smještena odmah ispod Jadranske magistrale Do plaže se može doći automobilom, a za sve korisnike plaže dostupan je besplatan parking. Plaža je šljunčana, a ime je dobila zahvaljujući krupnom šljunku za kojeg je u Dalmaciji uvriježen naziv žal. Uz očuvanu prirodu, plaža je prepoznata po čistoći okoliša i mora, a prednost joj je i to što se nalazi na osami. U sklopu plaže nalazi se objekt u kojem kupači mogu uživati u hrani i piću. Naime, na Velikim žalima se nalazi Cocktail bar, ugostiteljski objekt koji nudi pizze, grill, salatu i sendviče. Također, ljubitelji vodenih sportova mogu uživati u vožnji jet skija, sandolina, a mogu se voziti na banani i tubama. Objekt nudi ležaljke po cijeni od 30 kuna i suncobrane koje kupači plaćaju 20 kuna. Na Velikim žalima ćete običnu kavu platiti 8 kuna, a bijelu kavu 12 kuna, što je svakako pristupačno s obzirom na cijene u Dubrovniku.

Izvor: DobreVijesti.info/Tportal.hr

Sacic

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0