Najinspirativniji planinski vrhovi na svijetu Najinspirativniji planinski vrhovi na svijetu
Planinski vrhovi su uvijek davali inspirativne poglede koji su uvijek bili tema mnogih umjetničkih djela u prošlosti, a predstavljaju i pozadinu mnogih računara u... Najinspirativniji planinski vrhovi na svijetu

Planinski vrhovi su uvijek davali inspirativne poglede koji su uvijek bili tema mnogih umjetničkih djela u prošlosti, a predstavljaju i pozadinu mnogih računara u sadašnjosti. Sve to iz razloga što je u ljudskoj prirodi težnja ka dostizanju visina, pa sam pogled na planinske vrhove pruža potrebnu inspiraciju.

 

Mnogi planinari su nakon svojih pohoda na neke od najvećih planinskih vrhova govorili da planina može pružiti iskustvo koje mijenja život iz korena. Planina ima svoju ćud, svoje posebno mjesto koje ne dozvoljava da se ugrozi. Zato su planine nepristupačne, puste i ne dozvoljavaju svakome da ih osvoji. Planinski vrh je posebno mjesto koje se čuva samo za one najhrabrije i najspremnije.

 

Ipak, iako niste u mogućnosti da se popnete i savladate planinu, sam pogled na planinski vrh može biti prilično velika inspiracija za svakoga. Uživo je svakako bolje, ali i pogled sa slika može biti jako inspirativan. Zato, evo nekoliko vrhova planina koji već godinama predstavljaju izvor inspiracije velikom broju ljudi.

Matterhorn u švajcarskim Alpima

Ovaj planinski vrh je jedan od najpopularnijih i nezaobilaznih dragulja švajcarskih Alpa. Iako je ljepota svake planine subjektivna, nema sumnje da je Matterhor na listi najinspirativnijih vrhova. Jako je prepoznatljiv, uprkos tome što ste ga možda vidjeli samo na slikama.

Ovaj vrh je ikona švajcarskih Alpa, koji predstavlja jedan od najuzbudljivijih i najopasnijih uspona za one koji žele da se popnu na njega zbog nepredvidivih vremenkih uslova koji vladaju na njemu. Sve ovo za iskusne alpiniste predstavlja problem, ali upravo vremenski uslovi mogu uticati na ljepotu planine jer je čine još privlačnijom.

Vinicunca – Peruanska planina boje duge

Ovaj nevjerovatni planinski vrh je smješten u Ausengate regiji i nalazi se na visini od oko 4.800 metara. Daleko iznad oblaka, ovaj fenomen je moguće vidjeti na najbolji mogući način samo po vedrom i sunčanom danu. Posljednjih nekoliko godina, ovaj planinski vrh privlači veliki broj novih turista koji tokom svog obilaska ove prelijepe južnoameričke države posjećuju planinu boje duge.

Godinama je ova planina bila u potpunosti prekrivena ledenom površinom. Tada je bila samo jedna od visokih planina u ovom kraju svijeta. Preokret se dogodio kada su lokalne temperature počele da rastu uslijed globalnog poremećaja klimatkih uslova. Tada je površina leda koja je prekrivala ove planinske vrhove počela da se topi i samim tim ostavila tragove minerala raznih boja preko stijena širom planinskog vrha. Tako je nastao ovaj nevjerovatni fenomen koji zadivljuje i inspiriše veliki broj ljudi širom svijeta.

Dolomiti u Italiji – inspiracija velikom broju Evropljana

Dolomiti su jedan od najpoznatijih planinskih lanaca u Evropi i sastoje se od 18 vrhova koji su deo italijanskih Alpa. Neki od ovih vrhova se nalaze i na preko 3.000 metara nadmorske visine. Ovaj planinski masiv je poznat i po tome što ima neke od najvećih krečnjačkih stijena na svijetu u svom sastavu.

Sve navedeno pruža ovim vrhovima neosporivu ljepotu koja inspiriše veliki broj putnika koji prolaze kroz ovaj dio italijanskih Alpa. Jezero Prags se često naziva i “dragulj ispod Dolomita”, jer u toku ljeta njegova dijamantski sjajna boja vode daje sjajan odraz ovim planinskim vrhovima i čitavoj okolini.

Grossglockner – najviši vrh Austrije

Grossglockner je najviši vrh Austrije i sa svojih 3.798 metara predstavlja drugi najviši vrh Alpa poslije Mon Blana. Karakterističan je po svom vrhu oblika piramide koji se sastoji zapravo od dva vrha. Upravo ovaj oblik piramide daje osjećaj kao da su Egipćani odgovorni za stvaranje ovog vrha, a ne priroda koja je hiljadama godina radila na stvaranju ovog fenomena.

Jedan od najinspirativnijih pogleda je i onaj koji gleda na veliki broj planinskih puteva koji vode u okolinu ovog planinskog vrha. Skijanje u Austriji je jedan od nacionalnih sportova, pa veliki broj posjetilaca dolazi ovdje kako bi se oprobali u sjajnoj ponudi staza koje ima ova planina.

 

Planinski vrhovi inspirišu ljude širom svijeta i tjeraju ih da svakodnevno pomiču granice. Tako i u našoj neposrednoj blizini možemo naći veliki broj planina i planinskih vrhova koji oduševljajvaju svojom ljepotom i prirodom. Veliki broj njih se nalazi i u BIH.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0