Na vodopadu Skakavac planinari i strani turisti Na vodopadu Skakavac planinari i strani turisti
Biser prirode koji se smjestio nadomak Sarajeva, vodopad Skavac, jučer je privukao brojne šetače i planinare ali i strane turiste. Svježina i snaga vode... Na vodopadu Skakavac planinari i strani turisti

Biser prirode koji se smjestio nadomak Sarajeva, vodopad Skavac, jučer je privukao brojne šetače i planinare ali i strane turiste. Svježina i snaga vode koja se stropoštava s visine od 98 metara potvrđuju ljepotu prirode koja daruje ugođaj, odmor, zdravlje.

Uređene staze, klupe i vidikovci omogućavaju ugodnu šetnju i boravak na prostoru oko Skakavca.

Trideset planinara su jučer predvođeni iskusnim planinarskim vodičem Ševkom Porčom iz sarajevskog planinarskog društva Igman napravili kružnu turu s Nahoreva do podnožja Skakavca, a odatle su se popeli do Bukovika i preko lokaliteta sedam vrela zaokružili nedjeljno pješačenje.

Svi su uživali u planinarskoj turi. Danir, učenik prvog razreda osnovne škole bio je najmlađi učesnik  i prednjačio je na čelu kolone. Oni stariji su iskoristili čistinu padina prema Skakavcu za branje srijemoša i divljeg špinata, te poneku gljivu “martovku” ( Hygrophorus marzuolus). I visibabe su ukrasile ruksake i planinarske kape.

U ljepoti Skakavca jučer su uživali i arapski turisti, kojima je ovo poseban doživljaj. Na tako malom prostoru toliko zelenila i vode je, kažu, fascinantno.

Vodopad Skakavac je udaljen 12 km sjeverno od Sarajeva,  iznad sela Nahorevo. Visok  je 98 metara. Nastaje iz istoimenog potoka koji izvire ispod vrha Bukovik (1.532 m nadmorske visine), a ulijeva se u Perački potok. Geomorfološki je spomenik prirode. Površina zaštićenog područja iznosi 1.430,7 ha. Na Bukoviku se nalazi planinarski dom.

Vegetacija na terasastim stijenama vodopada obiluje različitim endemičnim i reliktnim biljkama.

Vodopad Skakavac jedinstven je po nastanku i izgledu na prostoru bosanskih Dinarida.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0