Na Memorijalnom pohodu na Bjelašnicu 200 planinara iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore Na Memorijalnom pohodu na Bjelašnicu 200 planinara iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore
Tradicionalni, 25. memorijalni uspon na vrh Bjelašnice izvest će oko 200 planinara iz BiH, Srbije i Crne Gore 30. novembra, izjavio je za Fenu... Na Memorijalnom pohodu na Bjelašnicu 200 planinara iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore

Tradicionalni, 25. memorijalni uspon na vrh Bjelašnice izvest će oko 200 planinara iz BiH, Srbije i Crne Gore 30. novembra, izjavio je za Fenu vođa uspona Davor Ciganković.

Iz Beograda dolaze članovi Planinarskog kluba Železničar koji na ovaj način odaju počast sedmorici mladića iz Zemuna i Sarajeva  koji su izgubili život 2. decembra 1962. godine u sniježnoj oluji na Bjelašnici.

Nedaleko od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 m.n.v.) je spomen-ploča  stradalim mladićima, na koju će planinari u subotu položiti cvijeće.

Do 1992. godine  memorijalni pohod je organiziran svake godine, a onda je prekinut, da bi nakon rata sarajevsko Hrvatsko planinarsko društvo “Bjelašnica 1923” i beogradski Planinarski klub “Železničar” obnovili memorijal, koji  iz godine u godinu biva sve masovniji.

– U subotu će osim Sarajlija članova više planinarskih društava na  ovom memorijalnom pohodu biti planinari iz Beograda, Splita, Plava,  Mostara, Zenice, Tuzle, Istočnog Sarajeva – kaže Ciganković.

Po okončanju uspona, u 17 sati,  u domu HPD Napredak na Trebeviću bit će  organizirana izložba fotografija i projekcija filma  “Na grebenu Dufour-Spitze”. Fotomaterijal koji će biti prezentiran je s uspona sarajevskih alpinista Davora Cigankovića i Ismara Handžića te autora filma beogradskog visokogorca  Nikole Radojevića na  Dufour-Spitze, koji sa 4.634 m nadmorske visine je najviši vrh u Švicarskoj i drugi po visini vrh Alpa. Ciganković, Handžić i Radojević  su se popeli na najviše vrh Švicarske u  augustu ove godine.

U sniježnoj oluji 2. decembra 1962. godine samo 500 metara od objekta bjelašničke Opservatorije stradali Zemunci Zoran Ivanišin (19), Slobodan Vujinac (18), Nikola Kožuh (16), Aleksandar Krnješevac (15), Anđelko Sabo Pešić (15) i Sarajlije braća Siniša (18) i Zoran (16) Tvorić.

Do najbližih kuća uspjeli su da da stignu Miodrag Prvanović, Rifat Hasečić i braća Vojislav i Branko Matić.

Jedanaestorica mladića, članova Kino kluba, 2. decembra 1962. godine krenula  je na Bjelašnicu da bi kamerom zabilježili predjele planine za dokumentarac „Bela smrt”, ne sluteći da će sedmorica njih upravo tako i završiti život. U znak sjećanja na ovu tragediju planinari u decembru položiće na bronzana poprsja mladića na Zemunskom groblju sedam borovih grančica s Bjelašnice.

Izvor: Fena

 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0