Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH osnovan je prije četrdeset i šest godina 1961 kao Muzej književnosti, a šesnaest godina poslije ustrojen je kao... Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH osnovan je prije četrdeset i šest godina 1961 kao Muzej književnosti, a šesnaest godina poslije ustrojen je kao Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Pripreme za formiranje Muzeja teku još od 1955. godine kada je buduća direktorica (tada kustos za književne zbirke u Muzeju grada Sarajeva) književnica Razija Handžić dala ideju o njegovom profilu.
Književna i pozorišna građa koja se čuva u Muzeju raspoređena je u zbirke pojedinih značajnih književnika i pozorišnih djelatnika (glumaca, operskih i baletskih prvaka, redatelja, scenografa, kostimografa), kao i bosanskohercegovačkih pozorišnih kuća.

Zbirkama rukovode kustosi, viši kustosi i muzejski savjetnici koji sistematiziraju, inventarišu i pripremaju dokumentarnu građu za stručno i naučno proučavanje i korištenje, te predstavljanje javnosti tematskim i drugim izložbama. I danas, kao i ranije postupa se po istim muzeološkim načelima: prikuplja se književna i pozorišna građa (rukopise, prepisku, fotografije, lične dokumente, listove, časopise, knjige i predmete koji su bili u vlasništvu književnika, njihovih nasljednika ili drugih sakupljača, odnosno, pozorišne fotografije scenske i individualne, programe, plakate, scenografske i kostimografske skice, umjetničke slike, portrete i sličan materijal).

Muzej je smješten u staroj kući pod zaštitom Države, koja pripada sarajevskoj porodici Despić. Za sve vrijeme postojanja zatečeni prostor se prilagođavao potrebama Muzeja, a 1992. godine u prizemlju je dograđena galerija “Mak” – izložbeni prostor koji je znatno unaprijedio muzejsku djelatnost i omogućio bogatiji izlagački program.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0