Muška Voda-Kladanj Muška Voda-Kladanj
Kladanj je oduvijek bio poznat po mineralnim i ljekovitim vrelima, od kojih je svakako najpoznatiji izvor Muške vode, a kojem su se stoljećima pripisivale... Muška Voda-Kladanj

Kladanj je oduvijek bio poznat po mineralnim i ljekovitim vrelima, od kojih je svakako najpoznatiji izvor Muške vode, a kojem su se stoljećima pripisivale afrodizijačke moći i druga ljekovita svojstva, prvenstveno u smislu jačanja fizičke sposobnosti muškaraca.

Ovaj izvor je u 17. stoljeću znameniti turski putopisac Evlija Ćelebija opisao kao “izvor mladosti”. Različite analize ove ljekovite mineralne vode, koje su vršene od 1968. godine, potvrdile su njenu ljekovitost i utvrdilo se da pozitivno djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, te da poboljšava cirkulaciju krvi, utječe na brže izlučivanje vode, te jača organizam.

Nedaleko od izvora nalazi se istoimeni hotelski kompleks sa sportskim poligonima i nogometnim stadionom, što ga čini povoljnim za pripreme sportskih ekipa, a svakako je privlačan za sve izletnike i kampere, jer je smješten uz samu ivicu planine Konjuh. Planina Konjuh svojom atraktivnošću izaziva radoznalost planinara iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz susjednih zemalja.

Ljekovito bilje, gljive i ostali šumski plodovi rasprostranjeni su po svim predjelima planine. Ona se odlikuje i najvećim vrhom, vrhom od 1.326 metara nadmorske visine, koji je ujedno i najveći vrh sjeveroistočne Bosne. Također su atraktivne planinske ture: Javorje, Mali Konjuh, Ždrijepčev skok, Konjušić, Krabanjski krš, Papala, Jaračko brdo, Bratilo i Veliki zelenboj. Na lokalitetu Javorja izgrađen je i planinarski dom.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=IdGKZq1ES7s”]

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0