Mršavite uz redovno unošenje vode poslije obroka Mršavite uz redovno unošenje vode poslije obroka
Voda je najzdravije piće i vjerovatno jedino koje pomaže da oslabimo, a pri tom se kilogrami ne vraćaju, tvrde stručnjaci. Ova “magična” tečnost na... Mršavite uz redovno unošenje vode poslije obroka

Voda je najzdravije piće i vjerovatno jedino koje pomaže da oslabimo, a pri tom se kilogrami ne vraćaju, tvrde stručnjaci.

Ova “magična” tečnost na prirodan način potiskuje apetit i razgrađuje masnoće. Naučnici tvrde da smanjen unos može da dovede do taloženja masnih naslaga.

Ako popijete čašu vode prije svakog obroka, brže mršavite od onih koji broje kalorije u svakom zalogaju, objašnjava dr Brenda Dejvi, nutricionista sa Univerziteta Virdžinija. Njen tim je tri mjeseca analizirao kilažu ispitanika i rezultati su pokazali da su osobe koje su prije svakog obroka pile vodu izgubile sedam kilograma, čak 2,5 više od onih koji su strogo pazili šta jedu.

Osim toga, Brenda savjetuje da se uzdržite od zaslađenih pića, jer su pogubni za stas.

Kada prije jela popijemo vodu, osjećamo sitost i manje jedemo, objašnjava američki nutricionista. Supe, čorbe i ostala jela bazirana na vodi, mogu da budu čak i efikasnija od vode. Sličan efekat se postiže sa voćem, povrćem i kašama, jer previše vode u kratkom vremenskom periodu nije dobro za organizam.

S druge strane, ako unosimo malo vode, tijelo to shvata kao prijetnju po život i počinje da zadržava svaku kap u međućelijskom prostoru, što za posljedicu najčešće ima otečena stopala, noge i šake.

Dehidratacija usporava cirkulaciju krvi i aktivnost mozga, iscrpljuje tijelo. Voda kontroliše sistem za varenje, ispira štetne materije, oslobađa tijelo od toksina. Dok prolazi kroz bubrege, pomaže tijelu da se oslobodi suvišne količine soli.

Najbolje je da je pijete hladnu, jer se brže apsorbuje, ali izbjegavajte led.

Izvor:cafe.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0