Mrkva u ulozi čistača organizma Mrkva u ulozi čistača organizma
Mrkva je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i ljekovitih sastojaka i ima antibiotičko dejstvo. Sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, te... Mrkva u ulozi čistača organizma

Mrkva je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i ljekovitih sastojaka i ima antibiotičko dejstvo. Sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, te se koristi za dijetalnu ishranu, ali i za ishranu djece. Preporuka je da se prije korišćenja dobro opere i oljušti površinski sloj.

Sadrži veliku količinu vlaknastih materija i stvara osjećaj sitosti. Zbog robusne ćelijske strukture ovog povrća, možemo da iskoristimo samo deset posto beta karotena.

Pod dejstvom toplote i malo masti, ćelijska struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje da iskoristimo hranljive materije. Mrkva sadrži vitamin A rastvorljiv u mastima, zato bi trebala da se priprema s malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.

Sok od mrkve veoma je zdrav bilo da se koristi sam ili pomiješan s drugim sokom. Koristi se i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.

Ispitivanjima je utvrđeno da mrkva ima ulogu čistača organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja.

U Norveškoj se preporučuje djeci u vidu “Oslo doručka”, jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspjeh u školi.

Izvor: kuhinjica.rs

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0