Misli zeleno: Radionica o fitodepuraciji u tretmanu otpadnih voda Misli zeleno: Radionica o fitodepuraciji u tretmanu otpadnih voda
U Eko kući –Park šume Mojmilo 3. i 4. septembra 2013. godine održana je radionica o tretiranju otpadnih voda pomoću biljaka tzv. sistemom fitodepuracije.... Misli zeleno: Radionica o fitodepuraciji u tretmanu otpadnih voda

U Eko kući –Park šume Mojmilo 3. i 4. septembra 2013. godine održana je radionica o tretiranju otpadnih voda pomoću biljaka tzv. sistemom fitodepuracije.

Prisutnim polaznicima radionice su  predstavnici italijanske organizacije Kalipolis prenijeli iskustva o fitodepuraciji, zatim načine planiranja i projektovanja sistema za fitodepuraciju te prezentirali postrojenje izgrađeno u Općini Novi Grad, na brdu Mojmilo, koje će 12. septembra biti zvanično pušteno u rad.

Fitodepuracija, kojom se nastoji pomoći riješavanju problema odvođenja otpadnih voda koje potiču iz stambenih objekata ili manjih poslovnih objekta (prodavnice, auto-praonice i slično) a koji nisu priključeni na javni kanalizacijski sistem, u europskim se zemljama koristi više decenija dok je kod nas još uvijek nepoznata i nezastupljena unatoč velikim ekološkim i ekonomskim prednostima.

Radionicu i izgradnju postrojenja za fitodepuraciju na brdu Mojmilo i drugi niz aktivnosti  partnerski su u okviru projekta „Ljudi protiv Granica” (“People vs Borders”) realizirali Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Novi Grad, Arhitektonski fakultet iz Sarajeva, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i italijanska  organizacija Kallipolis

Ovim projektom se  nastoji  poboljšati i zaštiti prirodne resurse i resurse okoliša u Kantonu Sarajevo uz jačanje mogućnosti razvoja zahvaljujući kulturnoj razmjeni i interakciji zajednica prisutnih na ovom području.

Specifični cilj projekta jeste urbana i ambijentalna rikvalifikacija riječnog toka koji prolazi kroz četvrt Dobrinje i njegove okolice kao i uključenje u taj proces zajednica koje se nalaze na ovom području.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0