Misli koje će vam pomoći za polaganje ispita! Misli koje će vam pomoći za polaganje ispita!
Tokom spremanja ispita svima nam je potrebna dodatna motivacija, kako ne bismo imali napade panike i odustali unaprijed zbog toga što mislimo da nema... Misli koje će vam pomoći za polaganje ispita!

Tokom spremanja ispita svima nam je potrebna dodatna motivacija, kako ne bismo imali napade panike i odustali unaprijed zbog toga što mislimo da nema šanse da spremimo taj ispit. Pročitajte koje misli i rečenice u tim trenucima treba da vam budu u glavi, jer ćete uz njih preći blokade u učenju i osloboditi se straha.

Neki ispiti su toliko teški da ih spremate i tokom čitave godine, ili na njih izlazite trinaesti put u nadi da ćete ovaj put imati više sreće. Ovakvo otezanje polaganja ispita može veoma loše da utiče na vašu motivaciju, jer počnete da mislite da vi taj ispit nikada neće položiti. Više ni sami niste sigurni da li je do profesora ili vi ne znate kako učiti za ispit da biste ga položili.

Smislite upečatljive motivacione rečenice

Motivacija je ključna stvar koja vam je potrebna kada padnete određeni ispit, ili kada neki ispit spremate veoma dug vremenski period. Kada u nešto utrošite mnogo energije, a i dalje niste sigurni da ćete to uspjeti da ostvarite, gubite samopouzdanje, što samo može lakše dovesti do neuspjeha.

Dok pišete, učite, spremate ispit, obavezno u sebi ponavljajte motivacione mantre. Ukoliko ste u mogućnosti to možete uraditi i naglas, ali i zapisati ukoliko vam je tako lakše. Motivacione rečenice su odlične jer vam lako uđu u uši, pa nekad čak i nesvjesno počnete da ih izgovarate.

Motivišite se prije učenja

Svi kažu najteže je početi. Mi smo saglasni. Nikako niste u stanju da krenete da prelazite ogromno gradivo, jer ste već u početku potpuno demotivisani znajući da vas narednih nedjelju ili dvije očekuju isti dosadni dani, tokom kojih samo jedete, spavate i učite.

Ipak, imajte na umu da to morate da završite i što prije ga završite, biće vam lakše. Rečenica kojom treba da se vodite i koju treba da zapamtite je – Život ima samo jedno pravilo: Nikad ne odustaj.

Ako odustanete od roka i učenja, samo odlažete naporni ispit i prolongirate svoje muke. Zagrijte stolicu, dajte svoj maksimum, i kada završite pašće vam veliki kamen sa srca. Nemojte razmišljati da li vam je suđeno da položite ispit, već naučite što više možete i ne prepuštajte svoje školovanje sudbini. Snovi se ne ostvaruju sami od sebe.

Ne padajte tokom učenja

Sigurno ste imali onaj osjećaj kada učite danima i mislite da ništa ne znate, a dan ispita je sve bliži. Ako krenete da razmišljate i kalkulišete kako nećete uspjeti da se izborite sa gradivom, vaša motivacija će potpuno opasti, i nastaće blokada u učenju. Onda će sve vaše čitanje biti uzalud.

Opustite se, i nastavite da čitate. Vodite se rečenicom da najljepši pogled dolazi poslije najtežeg uspona. Stres će loše uticati na vašu produktivnost, a sprečićete ga tako što ćete se potruditi da smanjite nervozu i da ne razmišljate o tome kako nećete položiti.

Padanje ispita definitvno nije najgora stvar koja može da vam se dogodi u životu, pa ne treba na to da gledate kao da je smak svijeta. Nikada nije lijep osjećaj kada u nešto uložite vrijeme, a to ne ispadne onako kako ste željeli. Ipak, vi imate pravo na grešku, da sanjate velike snove, i da ne uspijete iz prvog puta.

Ne razmišljajte o sutra, o tome koliko je sada sati, fokusirajte se na trenutni izazov, i rješavajte jedan po jedan. Kada postavite manje zadatke ispred sebe, lakše ćete prelaziti gradivo, jer ćete dobijati motivaciju nakon svakog uspjeha.

Neusjpeh je dio uspjeha

Ako na ispitu doživite neuspjeh, to ne treba da utiče na vas frustrirajuće. Dozvoljeno vam je da padnete ispit, pogriješite, ne uspjete. Ne postoji bez razloga ona čuvena rečenica – „Na greškama se uči“.

Kada dozvolite sebi da ne uspjete, bićete rasterećeniji i sposobniji za izazove. Pritisak najčešće loše utiče na psihu, motivaciju i samopouzdanje. Napredovanje i individualni rast dolaze nakon grešaka i padova, kada je nešto teško i puno izazova.

Dajte sve od sebe, ali vodite i računa da se ne preforsirate. Odmarajte, pravite pauze, jedite pravilno, učite bez stresa i rezultat je izvjestan.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0